Društvo

Selak: Prioriteti poštovanje ljudskih prava i briga o osuđenicima

Selak: Prioriteti poštovanje ljudskih prava i briga o osuđenicima
Foto: N.N. | Selak: Prioriteti poštovanje ljudskih prava i briga o osuđenicima

BANJALUKA - Direktor Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Banjaluka Goran Selak rekao je da su prioriteti u radu zaposlenih u ovoj ustanovi poštovanje ljudskih prava, briga o osuđenim i pritvorenim licima i borba protiv negativnih psiholoških uticaja samog zatvaranja, koja podstiče unapređenje bezbjednosti.

Selak je ocijenio da su osuđena i pritvorena lica, samom činjenicom da su zatvorena, stavljena pod starateljstvo ustanove u kojoj služe izrečenu kaznu.

"Ipak, lišavanje slobode ne znači da pojedinci gube svoja prava već, naprotiv, u nekim važnim aspektima, odgovornosti zaposlenih u ovoj ustanovi prema njima su veće zbog činjenice da su lišeni slobode", naveo je Selak, koji je danas razgovarao u Banjaluci sa ombudsmanima za ljudska prava Bugarske i BiH o funkcionisanju ove ustanove za izvršenje krivičnih sankcija.

Razgovori su bili su posvećeni uslovima boravka u KPZ Banjaluka, kao i ostvarivanju zakonom zagarantovanih prava osuđenih lica koja se u njoj nalaze, saopšteno je iz Ministarstva pravde Srpske.

Selak je naglasio da su pozitivni odnosi između osuđenih/pritvorenih lica i zaposlenih u KPZ-u zasnovani na svijesti o bezbjednosti i brizi u zatvoru, te da su rijetki nasilni incidenti među osuđenim licima.

"Pored adekvatne klasifikacije i raspoređivanja ovih lica, zaposleni imaju dužnost prema onima koji su im povjereni, a to, između ostalog, podrazumijeva odgovornost, naročito u pogledu zaštite od zlostavljanja od drugih osuđenih ili pritvorenih lica koja im žele naškoditi", istakao je Selak.

Ombudsmani su ovom prilikom posjetili sve prostorije u kojima borave osuđena i pritvorena lica, te su s njima obavili razgovor.

Ova posjeta je obavljena u okviru realizacije projekta jačanja kapaciteta institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH, koji se, u saradnji sa ekspertima za Nacionalni preventivni mehanizam iz Ombudsmana za ljudska prava Bugarske, sprovodi s ciljem implementacije mandata Preventivnog mehanizma u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije