Društvo

Selidba migranata na Lipu čeka još šatore

Selidba migranata na Lipu čeka još šatore
Foto: N.N. | Selida migranata na Lipu čeka još šatore

BIHAĆ - Premještanje migranata koji su bez smještaja u Bihaću na lokalitet Lipa, koji se nalazi na granici ovog grada s općinom Bosanski Petrovac, započeće čim se osiguraju potrebni šatori i to bi moglo biti u narednih nekoliko dana.

Ovo je izjavio u petak gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, te istakao kako su gradske vlasti odlučne u tome.

"Pokušavamo da osiguramo trajniji angažman međunarodnih organizacija, jer bez njihove podrške to bi teško funkcionisalo. Postoji naredba Kriznog štaba USK izdata svim gradonačelnicima i načelnicima da se migranti izmjeste iz gradova i koliko ja vidim, te naredbe će mene polako strpati u zatvor", rekao je Fazlić.

Prema njegovim riječima, moguće je da se opet ponovi prihvatni kamp Vučjak i da gradska vlast sopstvenim snagama krene u uspostavljanje novog centra.

"U toku su aktivnosti oko uspostavljanja sistema vodosnabdijevanja, osigurali smo agregat za rasvjetu i sada tragamo za šatorima. Čim ih osiguramo, počećemo premještati migrante na Lipu", kazao je Fazlić.

Prema njegovim riječima, migranti koji se slobodno kreću Bihaćom i drugim gradovima predstavljaju veliku opasnost kao potencijalni prenosioci virusa korona. Dodao je kako se susreo s predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koji su saglasni s novom lokacijom, ali da u ovome trenutku nisu obezbijeđeni donatori iz međunarodne zajednice.

Fazlić ističe kako u prihvatnim centrima u Bihaću trenutno boravi oko 3.000 migranata, ali da je njih oko 2.000 bez smještaja i da borave na otvorenom ili u napuštenim objektima.

Podsjetimo, Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH izričito je protiv toga da se na lokalitetu sela Lipa izgradi prihvatni centar za migrante.

Predsjednik ovog odbora Đorđe Radanović izjavio je kako se na taj način ugrožavaju srpski povratnici, te su još ranije zbog zagovaranja ove lokacije podnijeli krivičnu prijavu protiv Fazlića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije