Društvo

Selo Podovi, kod Sanskog Mosta: Ponosni rafting niz rodnu Sanu

Selo Podovi, kod Sanskog Mosta: Ponosni rafting niz rodnu Sanu
Foto: Ustupljena fotografija | Selo Podovi, kod Sanskog Mosta: Ponosni rafting niz rodnu Sanu

SANSKI MOST - Mještani Podova, pitomog mjestašca na Sani nadomak Sanskog Mosta, mahom raseljeni tokom posljednjeg rata, pokazali su i ovog vikenda da im mostove sa zavičajem nikakva sila na svijetu ne može srušiti.

Jedva dočekavši 1. maj, Međunarodni praznik rada, čista srca pohrlili su u rodno mjesto da, kako dolikuje, uz roštilj, pečenje i pjesmu obilježe praznik koji su odvajkada praznovali, ali su ovaj put zahvaljujući Milovanu Kondiću Mimi prvi put imali i rafting. Kako kažu sami mještani, rafting "ponosa i ljubavi".

U čamcima su niz Sanu krenuli od Sokolova te su se onda u zdravlju i sreći sastali u rodnim Podovima da bi nastavili druženje svi do jednog uz samo jednu želju da im ovakva okupljanja prerastu u tradiciju.

Spust niz rijeku ih je zabavio, međutim i dokazao njihovu silnu ljubav i neraskidivu vezu sa čarobnom Sanom, koja ih kao mati uvijek prigrli i iznova okupi ma gdje bili.

Milovan Kondić, kojeg svi u mjestu odmila zovu Mima, svakih petnaestak dana u svoje Podove putuje čak iz Novog Sada, gdje sada živi.

Njegova porodica, dva sina i kćerka, veoma su privrženi selu u dolini Kozice i Sane, a za Mimu će vam svi redom reći da svojim velikim srcem i čistom dušom mnogo radi da svima u rodnom kraju bude ljepše.

Mještani sa ponosom još dodaju i to da je za njihovog Mimu pjesmu napisao i otpjevao omiljeni im Baja Mali Knindža.

Đorđe Ninić je na rafting podno prkosnog Muleža stigao iz Banjaluke, a kako govori, selo Podovi rodno je mjesto njegovih bake, djeda i majke. On se niz Sanu spuštao skupa sa Kostadinom Jagodićem, koji se među prvima vratio na rodni prag i obnovio kuću poslije rata.

"Sana lijepo žubori i zove nas da dođemo i smirimo se. Neka nam ovo ostane tradicija umjesto Titove štafete. Tradicija ponosa i Sane", govori sa sjetom Jagodić.

Organizatori se nadaju da će im se dogodine pridružiti svi oni mještani koji su ovaj put spriječeni da dođu, ali su i oni putem društvenih mreža sa sjetom i čežnjom pratili šta se dešava u njihovom zavičaju, koji svuda nose u srcu i pod kožom.

Gostoljubivi Podovljani poručuju da je u njihov mali raj dobrodošao baš svaki čovjek sa dobrim namjerama, bez obzira na vjeru i naciju.

"Ni oni na moru nemaju što imamo mi", poručuju na kraju hvaleći svoju ljepoticu Sanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije