Društvo

Selo kod Ljubinja prvi put dobilo crkvu

Selo kod Ljubinja prvi put dobilo crkvu
Foto: Vesna Duka | Selo kod Ljubinja prvi put dobilo crkvu

LJUBINJE - Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije osveštao je, uz sasluženje sveštenstva, novosagrađenu crkvu Svetog Joanikija Lipovca u selu Kruševica, kod Ljubinja.

Iako na uzvišenju Gradina postoje ostaci drevne crkve, ona nije arheološki ispitana, a ni najstariji mještani se ne sjećaju da je u selu postojala živa crkva, pa se ova smatra prvim pravoslavnim hramom u Kruševici najmanje u posljednjih stotinu godina.

Crkva je izgrađena ispred seoskog groblja, na lokalitetu Lipovački brijeg, što je na određeni način i predodredilo njen naziv, najviše zahvaljujući dobroj volji i prilozima više od 350 priložnika i bivših i sadašnjih mještana, okupljenih oko Crkvenog odbora predvođenog Danilom Ćorovićem.

"Srce mi je danas veliko kao Ljubinje, jer je nama, ukopnicima ovoga groblja i mještanima sela Kruševica, odavno nedostajala jedna ovakva bogomolja koju ćemo koristiti i za žalost, ali se nadamo više za radost, jer je ovo odvajkada bio bogobojažljiv narod", kazao je Ćorović.

Zanimljivo je da je inicijator gradnje crkve bio Trifko Ćorović, koji živi i radi u Beogradu, a čije je porijeklo iz ovog sela, a crkva je građena od decembra 2017. godine, kada su osveštani njeni temelji, do danas.

Danilo Ćorović kaže da su planirali da sve bude gotovo mnogo ranije, ali ih je usporio  virus korona, što nije umanjilo ni značaj događaja, ni svečanost u selu.

Kumovi crkve su takođe iz bratstva Ćorović, Dragan Pera Ćorović, koji je i najveći priložnik, i Dragan Nikole Ćorović, koji je projektovao objekat i nadzirao radove, dok je kum zvona Savo Ćorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije