Društvo

Pratite nas na Google news

Šeranić: Interesi pacijenata moraju biti na prvom mjestu

Šeranić: Interesi pacijenata moraju biti na prvom mjestu
Foto: N.N. | Šeranić: Interesi pacijenata moraju biti na prvom mjestu
Srna

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je Srni da zaštita i interesi pacijenata moraju da budu prioritet u radu zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

"Pacijentima u zdravstvenim ustanovama garantovano je pravo na ostvarivanje zdravstvene zaštite, uz poštovanje najvišeg mogućeg standarda ljudskih prava i vrijednosti. Oni imaju pravo na fizički i psihički integritet i bezbjednost ličnosti", istakao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, zdravstveni radnici dužni su da se pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda, uz preuzimanje pune odgovornosti za svoj rad.

"Dužnost svih zdravstvenih radnika je da rade u najboljem interesu pacijenata i očuvanju njihovog zdravlja. Ne postoji opravdanje za bilo kakve vrste neprijatnosti prema pacijentima", naglasio je Šeranić.

Šeranić je naglasio da resorno ministarstvo očekuje od zdravstvenih ustanova i nadležnih institucija da na bilo kakvu naznaku nepravilnosti ili zloupotreba u radu zdravstvenih radnika ili saradnika odmah reaguju, preduzmu zakonom propisane mjere, te da svi u zdravstvenom sistemu preuzmu visok stepen odgovornosti.

"Većina zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj predano, odgovorno i profesionalno obavlja svoj posao i njihov rad, zbog pojedinačnog negativnog incidenta, ne smije biti obezvrijeđen niti smije biti narušeno povjerenje pacijenata u zdravstveni sistem", naglasio je Šeranić, komentarišući hapšenje načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Darka Golića.

Golić je uhapšen zbog sumnje da je u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je zaposlen obljubio hospitalizovano tridesetšestogodišnje nemoćno lice.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije