Društvo

Šeranić: Moguće promjene navika i zdravi stilovi života

Šeranić: Moguće promjene navika i zdravi stilovi  života
Foto: N.N. | Šeranić: Moguće promjene navika i zdravi stilovi života

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da su građani Doboja i Zvornika pokazali da su promjene navika i zdravi stilovi života mogući, naročito kod djece i mladih, kao sigurne investicije za buduće zdravlje.

Šeranić je danas na završnoj radionici prve faze projekta "Smanjivanje faktora zdravstvenih rizika" u Sarajevu, gdje su prezentovani rezultati ovog projekta za Republiku Srpsku, naglasio da su lokalne zajednice, koje su prepoznale važnost multidisciplinarnosti u pristupu zdravlju, napravile konkretne promjene za svoje sugrađane.

"Na ukupno zdravlje stanovništva zdravstveni sistem utiče tek sa deset procenata i zbog toga zagovaramo pristup - zdravlje u svim politikama i uključenost svih", naglasio je Šeranić.

Građani Doboja i Zvornika, naročito mladi, imali su priliku da budu dio projekta "Smanjenje faktora zdravstvenih rizika" - dio "B" projekta /za Republiku Srpsku/, koji ima za cilj da podstakne građane na aktivnosti koje bi uticale na smanjivanje faktora zdravstvenih rizika, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Zahvaljujući ovom projektu, koji realizuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske uz podršku Svjetske banke i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, sprovedeno je niz aktivnosti za podizanje nivoa svjesti kod odraslih i podsticanje najmlađih da usvoje zdrave stilove života.

"Projekat se u ovim gradovima sprovodio kroz zagovaranje, mobilizaciju i edukaciju, kako bi se promocija zdravih stilova života integrisala u redovne aktivnosti kako gradskih uprava, tako i institucija, preduzeća i samih građana", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Poseban fokus bio je na smanjenju četiri osnovna faktora zdravstvenih rizika - duvan, alkohol, nezdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost.

U saopštenju je navedeno da su gradske uprave pokazale spremnost da odgovore na zahtjeve članova lokalnih grupa koje su osmišljavale aktivnosti i da se angažuju u vezi sa rješavanjem problema koji su u ovim gradovima prepoznati.

"Istovremeno, uspostavljene su lokalne akcione grupe u oba grada koje će se baviti zdravstvenom politikom u gradovima, sa po 25 članova iz različitih sektora. U oba grada usvojeni su Akcioni planovi za smanjenje zdravstvenih rizika kao okvir za djelovanje na gradskom nivou", navedeno je u saopštenju. Nizom zajedničkih aktivnosti pojačana je kontrola dostupnosti duvana i alkohola mlađima od 18 godina i poštovanje zakona kako u maloprodajnim, tako i u ugostiteljskim objektima u oba grada, te su na šest dječijih igrališta u Doboju postavljeni natpisi kojima se odrasli mole da ne puše u blizini djece.

U saopštenju je istaknuto da je unapređenje fizičke aktivnosti izazvalo veliko interesovanje u oba grada, te su aktivisti u Zvorniku pokrenuli osposobljavanje pješačkih staza, organizovana je i "Šetnja zadovoljstva" sa više od 200 učesnika, što je otvorilo mogućnost da Gradska uprava osposobi još dvije pješačke staze u okolini ovog grada.

U Doboju je, kako se navodi, pokrenuta inicijativa kod donosilaca odluka da se u nižim razredima osnovnih škola uvede mogućnost da časove fiskulture drže nastavnici fizičkog vaspitanja, a podsticanje osnovaca na veću fizičku aktivnost pokrenuto je tako što je u četiri osnovne škole uvedena svakodnevna praksa petominutnog vježbanja na početku nastave.

Poznati lokalni sportisti, zaštitna lica projekta u oba grada, organizovali su niz treninga na otvorenom, sportskih časova u školama i u gradskim parkovima i predstavli značaj fizičke aktivnosti i đacima i roditeljima.

Zdrava hrana bila je poseban izazov za đake i nastavnike, pa je u Zvorniku pokrenuta inicijativa za izmjenu sadržaja automata sa hranom i pićem u školama, a napravljen je jelovnik za zdravu užinu koji su đaci u većini škola, u formi nadmetanja, počeli da primjenjuju.

U Doboju je 16. oktobra održan Dan zdrave hrane na kojem su učestvovali proizvođači zdrave hrane, a koji je posjetilo više stotina građana i taj datum uvršten je u kalendar redovnih manifestacija dobojske Turističke organizacije.

U tri zdravstvene ustanove, devet prosvjetnih ustanova i dva preduzeća u Zvorniku usvojena je Politika ustanova bez duvanskog dima, a u Doboju su usvojene politike za okruženje bez duvanskog dima u sedam osnovnih, svih šest srednjih i jednoj visokoj školi, kao i u jednom vrtiću i dvije javne zdravstvene ustanove.

U okviru projekta isporučena je i medicinska oprema za Dom zdravlja u Doboju, sportska oprema, dječija igrališta i oprema za vježbanje na otvorenom, ugostiteljska oprema za pripremu zdrave hrane, kao i informatička oprema.

"Paralelno sa ovim aktivnostima, kroz projekat su roditelji, nastavnici, zaposleni u vrtićima, zdravstvenim ustanovama, gradskim upravama prošli specifične edukativne radionice na kojima su dobili više znanja o rizicima koje nose konzumiranje duvana, alkohola, nezdrave hrane i slaba fizička aktivnost", navedeno je u saopštenju.

Iz resornog minstarstva ističu da je tokom devet mjeseci organizovano ukupno oko 90 edukativnih radionica u Doboju i Zvorniku kojima je prisustvovalo gotovo 1.500 polaznika.

Među njima je bio značajan broj roditelja i nastavnika koji imaju najveći uticaj na stvaranje zdravih navika kod djece, a Zvornik je ustanovio "Štafetu zdravlja", kao nagradu za osnovnu školu koja je bila najaktivnija u oblasti smanjivanja faktora zdravstvenih rizika među djecom.

U oba grada, učesnici projekta namjeravaju da ostanu aktivni u podizanju svijesti sugrađana o zdravim navikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije