Društvo

Pratite nas na Google news

Šeranić: Nastavi li se ovaj trend, biće komplikovana situacija u bolnicama

Šeranić: Nastavi li se ovaj trend, biće komplikovana situacija u bolnicama
Foto: Vlada RS | Šeranić: Nastavi li se ovaj trend, biće komplikovana situacija u bolnicama
Ratko Bogosavac

BANJALUKA - Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u RS, rekao je govoreći o epidemiološkoj situaciji u RS, da se ubrzano penje broj lica koja su na bolničkom tretmanu.

"Trenutno u bolnicama imamo oko 350 lica na zbrinjavanju. Procjene ukazuju ako nastavimo ovim trendom, imaćemo vrlo komplikovanu situaciju u bolnicama", rekao je Šeranić na pres-konferenciji.

S obzirom na to da Banjaluka prednjači po broju oboljelih, Dom zdravlja, kao i u domovi zdravlja u većim gradovima su pod pritiskom, dodao je Šeranić.

Šeranić je istakao da su hospitalizovani pacijenti sa srednjom i teškom kliničkom slikom te upozorio da ako se nastavi negativan trend, moraće doći do preraspodijele kapaciteta u bolnicama.

"Moraćemo preduzeti aktivnosti koje će se odnositi na iskorištavanje dodatnih kapaciteta, ali i biti spremni na soluciju kojom se podrazumijeva preraspodjela bolnica, što bi značilo da ih polovina bude za liječenje zaraženih pacijenata, a pola za redovne pacijente ili da sve bolnice budu kovid, što će zavisiti od situacije", rekao je Šeranić.

Dodao je da će u narednom periodu biti povećan broj testiranja na virus korona.

Podsjećamo, virus korona u Republici Srpskoj potvrđen je kod još 387 оsоba, a Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе u posljednja 24 sata priјаvljеnа su tri smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije