Društvo

Šeranić: Novi objekat u UKC-u RS značajan za zbrinjavanje onkoloških bolesnika

Šeranić: Novi objekat u UKC-u RS značajan za zbrinjavanje onkoloških bolesnika
Foto: Facebook/UKC RS | Šeranić: Novi objekat u UKC-u RS značajan za zbrinjavanje onkoloških bolesnika

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić ukazao je na konstantan rast broja pacijenata oboljelih od malignih bolesti i istakao značaj izgradnje objekta u okviru Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Srpske namijenjenog njihovom zbrinjavanju u vrijednosti više od 50 miliona KM.

Šeranić, koji je danas posjetio mjesto izgradnje ovog objekta, izrazio je zadovoljstvo jer se uvjerio da radovi teku planiranim tokom i istakao da će na ovaj način biti riješen problem zbrinjavanja i smještaja pacijenata klinika onkologije, hematologije, kao i pacijenata za palijativnu njegu.

"U fazi izrade projekta, osim stručnih lica iz arhitektonsko-građevinske struke, učestvovao je i niz ljekara i medicinskih sestara koji su dali sugestije kako bi objekat bio što potpuniji i kvalitetniji u efikasnom zbrinjavanju pacijenata", izjavio je Šeranić, prenosi Srna.

On je istakao značaj ovog projekta za cijelu Republiku Srpsku jer će to biti glavni centar koji će koordinisati sa svim drugim onkološkim odjeljenjima u bolnicima kako bi se upotpunila standardizacija zdravstvene njege.

Šeranić je naglasio da Ministarstvo konstantno radi na preventivnim aktivnostima kako bi u Srpskoj bilo što manje pacijenata sa malignim oboljenjima.

Kada je riječ o projektu izgradnje garaža u okviru UKC-a Srpske, Šeranić je rekao da su za realizaciju odobrena dodatna sredstva od sedam miliona KM, jer je rađen novi geo-mehanički elaborat za tlo.

Direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić izrazio je zadovoljstvo jer rukovodstvo te zdravstvene ustanove, uprkos kriznim vremenima, nađe načina da radi, gradi i razvija zdravstveni sistem Republike Srpske.

"Ostavljamo značajne rezultate iza nas, kao što će biti i ovaj objekat koji se gradi, a koji je namijenjen za naše najteže bolesnike", rekao je Đajić.

On je zahvalio resornom ministarstvu, Vladi i rukovodstvu Republike Srpske za podršku da ovaj projekat bude realizovan.

Objekat će raspolagati sa 360 kreveta za duži smještaj, i to Onkologija 190 ležaja, Hematologija 90 ležaja i 80 ležaja za palijativnu njegu pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti.

U objektu je predviđeno 50 kreveta za dnevni smještaj pacijenata, te po 25 za onkološke i 25 hematološke pacijente.

Novi objekat posjeduje suteren, prizemlje plus četiri sprata, bruto površine 11.474 metara kvadratna, neto površine 9.754 metara kvadratnih.

U suterenu je predviđena dnevna bolnica i prijemno-dijagnostički blok Odjeljenja hematologije, a dio suterena je namijenjen za tehničke prostorije.

Suteren objekta sadržavaće terapijski blok dnevne bolnice, prateće prostorije za pripremu i aplikaciju terapije, glavni hol suterena i prijemni hol terapijskog dijela, dio namijenjen za savjetovanje i administraciju, centralni dio sa komunikacijama i servisnim prostorijama, dio sa ambulantama, ljekarskim sobama i sobama za intervenciju i tehničku zonu. Na nivou suterena formirana je topla veza sa sjevernim krilom u Centralnom medicinskom bloku. U prizemlju je predviđena dnevna bolnica i prijemno-dijagnostički blok Odjeljenja onkologije.

Prizemlje objekta sadrži terapijski blok dnevne bolnice, prateće prostorije za pripremu i aplikaciju terapije, glavni hol prizemlja i prijemni hol terapijskog dijela, dio namijenjen za savjetovanje i administraciju, centralni dio sa komunikacijama i servisnim prostorijama, dio sa ambulantama, ljekarskim sobama i sobama za intervenciju. Spratovi su predviđeni za smještaj pacijenata, i to prvi sprat za pacijente hematologije, drugi i treći za pacijente Odjeljenja onkologije, dok je četvrti sprat Odjeljenje palijativne njege sa intenzivnom njegom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije