Društvo

Šeranić: Opredijeljeni za povećanje primanja zdravstvenim radnicima

Šeranić: Opredijeljeni za povećanje primanja zdravstvenim radnicima
Foto: Vladimir Stojaković / Arhiva | Šeranić: Opredijeljeni za povećanje primanja zdravstvenim radnicima

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izrazio je danas opredijeljenost za povećanje primanja zdravstvenih radnika, te nastavak izrade modela radi adekvatnog vrednovanja i nagrađivanja radnika koji obavljaju najsloženije poslove i nose najveći teret u zdravstvenim ustanovama.

Šeranić je rekao Srni da su u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srpske, kojim su linearno povećane plate u zdravstvu putem povećanja cijene rada sa 135 na 145 KM, formirane dvije radne grupe da bi pronašle model za rješavanje ovih pitanja.

"U okviru jedne radne grupe razgovaramo sa namjerom da vidimo kako da nagradimo zdravstvene radnike, a u prvom redu doktore i medicinske sestre, i to one koji nose najveći teret u zdravstvu, te na osnovu analize o tome koji kadar najviše odlazi iz zdravstvenog sistema", naglasio je Šeranić.

On je podsjetio da su u radnoj grupi i predstavnici sindikata sa kojima je otvoren razgovor o tome o kakvom modelu treba da razgovaraju.

"Sindikati su došli sa različitim stavovima. Stav Ministarstva je da treba da razgovaramo o tome kako unaprijediti položaj zdravstvenih radnika. Među zdravstvenim radnicima postoje različiti opisi poslova i opterećenja i namjera nam je da vidimo kako da napravimo model da nagradimo zdravstvene radnike koji nose veće opterećenje i koji su najvrijedniji, te da im damo mogućnost da zarade onoliko koliko bismo mogli da vrednujemo njihov rad", istakao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, stav Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite je da razgovaraju i o modelu za unapređenje dežurstva i pripravnosti, te eventualnom povećenju cijene dežurstva i pripravnosti.

"Druga radna grupa se bavi izradom nacrta zakona o djelatnostima u zdravstvu koji ne može da ide u proceduru samostalno, odnosno bez drugih zakona. Takođe, ne može da se razgovara o povećanju plata bez definisanja djelatnosti u oblasti zdravstva jer će putem tog zakona biti definisani opisi poslova zdravstvenih radnika i valorizovano ko prema kvalifikaciji može imati veću zaradu", pojasnio je Šeranić.

On je poručio da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite nastaviti da radi u tom pravcu, te da njihova vrata ostaju otvorena za sve koji o tome žele da razgovaraju.

"Opredijeljeni smo da i dalje radimo na tome da vidimo na koji način možemo da unaprijedimo položaj zdravstvenih radnika", rekao je Šeranić.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je saopšteno da su u razgovorima dobili podršku dva reprezentativna sindikata - Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske i Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije