Društvo

Pratite nas na Google news

Šeranić: Porodična okupljanja svesti na najmanju mjeru

Šeranić: Porodična okupljanja svesti na najmanju mjeru
Foto: Srna | Šeranić: Porodična okupljanja svesti na najmanju mjeru
Srna

FOČA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić danas je u Foči apelovao na građane da porodična okupljanja svedu na najmanju mjeru, budući da postoji veliki porast broj zaraženih virusom korona.

Šeranić, koji je danas u Foči razgovarao sa načelnikom opštine Radisavom Mašićem i sa rukovodstvima Doma zdravlja i Centra za socijalni rad, naveo je da je fočanski Dom zdravlja nalazi način da ambulantno kod kuće liječi određeni broj pacijenata sa početnom i blagom upalom pluća.

Na sastanku je razgovarano kako organizovati i proširiti kapacitete Doma zdravlja s ciljem zbrinjavanja pacijenata zaraženih virusom korona, te kako osposobiti Centar za socijalni rad da u vremenu neizvjesnosti i zabrinutosti građanima pruža podršku u zaštiti mentalnog zdravlja.

"Nažalost, i danas sam obaviješten da razne vrste porodičnih okupljanja znatno utiču na pogoršanje epidemiološke slike. Proslava jedne slave je dovela do toga da imamo niz zaraženih lica i da se virus vrlo brzo širi", rekao je Šeranić.

Komentarišući veliko nezadovoljstvo javnosti koje je izazvala odluka o obustavi nastave, Šeranić je naveo da je riječ o preventivnoj mjeri, te da će ove sedmice biti razmotreni dalji koraci u vezi sa odvijanjem nastave.

"Škola nije samo učionica, jer kada govorimo o školi govorimo i o dolasku i odlasku iz škole, o djeci koja su u javnom prevozu, djeci koja se kada napuste školu druže. Štab kada razmatra mjeru, to sagledava u cijelosti, tako da se nadam da ćemo ove sedmice dobiti dodatne podatke od Ministarstva prosvjete i kulture i onda ćemo razmišljati o daljim aktivnostima", rekao je Šeranić.

Načelnik opštine Radisav Mašić kaže da lokalni Štab pooštrava mjere Republičkog štaba s ciljem zaustavljanja prekomjernih okupljanja.

"Preporuka je da se sve svede na porodično okupljanje u najužem krugu, jer nije krsna slava proslava među 300 ljudi, ona ima svoj način proslavljanja. Mislimo da nam tu značajnu pomoć mogu dati sveštenici", rekao je Mašić.

U Foči od prošle sedmice svakodnevno raste broj zaraženih, a nakon današnjeg izvještaja povećao se za 22 zaraženih.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije