Društvo

Pratite nas na Google news

Šeranić: RS spremna za inicijalni val virusa korona

Šeranić: RS spremna za inicijalni val virusa korona
Foto: Stefan Ćirković | Šeranić: RS spremna za incijalni val virusa korona
Anja Matarugić

BANJALUKA - Situacija u vezi virusa korona se mijenja iz časa u čas, ali u Republici Srpskoj trenutno nema niti jedna osoba koja je oboljela od virusa korona, kao ni osoba za koju se sumnja da je oboljela, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Dodao je da se pod zdravstvenim nadzorom u RS trenutno nalazi 59 osoba koje su bile na prostoru zemalja u kojima vlada epidemija ovog oboljenja.

Istakao je da je RS spremna za inicijalni val, te da će se sve dalje rješavati iz faze u fazu.

"U slučaju da se virus pojavi postoje jasni protokoli. Uspostavlja se komunikacija sa nadležnim infektologom, uzima se bris koji se šalje na mikrobiološku analizu i traži se potvrda. U slučaju da test bude pozitivan osoba se šalje na dalje liječenje u izolacione sobe", objasnio je Šeranić.

Dodao je da se izolacione sobe nalaze na klinikama za infektivne bolesti.

"U razgovoru sa Univerzitetskom-kliničkom centru RS smo tražili da se kapacitet tih soba povećaju sa šest do osam kreveta na 20 kreveta. Svaka klinika za infektivne bolesti je dobila naredbu da oformi izolacione sobe", kazao je Šeranić.

Dodao je da će UKC RS oformiti i sobe za vitalno ugrožene pacijente, jer će takvim pacijentima biti potrebni respiratori.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije