Društvo

Šeranić: Refundacija troškova porodiljskog odsustva mora biti pravednija

Šeranić: Refundacija troškova porodiljskog odsustva mora biti pravednija
Foto: Ilustracija | Šeranić: Refundacija troškova porodiljskog odsustva mora biti pravednija

TREBINJE - Izmjene Zakona o dječijoj zaštiti u vezi sa refundacijom troškova za vrijeme porodiljskog odsustva moraju biti što poštenije, jer se sve naknade isplaćuju iz određene podrške Budžeta RS, ali i doprinosa koje izdvajaju svi građani, pa se u skladu sa tim moraju izbjeći sve zloupotrebe.

Ovo je u toku radne posjete Trebinju komentarisao ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, napominjući da se refundacije porodiljske naknade i isplatu materinskog dodatka nezaposlenim porodiljama izdvaja preko 100 miliona maraka.

"Kontrolišući te aktivnosti i razgovarajući sa inspekcijom rada i Poreskom upravom mi smo tražili načine da razriješimo sve neregularnosti, došli smo u situaciju da se mijenjaju i Zakon o dječijoj zaštiti i Zakon o radu zbog specifičnosti ostvarivanja toga prava, naročito u situacijama poput slučaja da privatnici na kraju trudnoće podignu sebi platu na 8.000 maraka, iako ona prethodno nije ni blizu bila tolika, pa na bazi te posljednje plate, a prema sadašnjem zakonu, donesu sebi rješenje vezano za porodiljsko odsustvo i naknadu od po 8.000 KM u narednih 12 ili 18 mjeseci“, objasnio je Šeranić.

Ta sredstva će izmjenama zakona, kako kaže, biti sačuvana i usmjerena ponovo u povećanje materinskaih prava, a sve na bazi ušteda dobijenih suzbijanjem malverzacija putem novog zakona.

Ovo su, kako tvrdi, važne stvari za koje se očekuje podrška javnosti, jer se nikome u ovom slučaju ne smanjuju prava, već će se pravednije obračunavati naknade koje ostvaruju porodilje, a sa druge strane se mora biti fer i prema poslodavcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije