Društvo

Šeranić: Uvodi se lična invalidnina kao novčana pomoć

Šeranić: Uvodi se lična invalidnina kao novčana pomoć
Foto: N.N. | Šeranić: Uvodi se lična invalidnina kao novčana pomoć

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je cilj izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti da licima sa invaliditetom koja se nalaze u najtežem socio-ekonomskom položaju bude obezbijeđeno pravo na ličnu invalidninu kao novčanu pomoć.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republčike Srpske ovaj prijedlog zakona, Šeranić je rekao da je riječ o licima koja su zavisna od pomoći i njege druge osobe prilikom zadovoljavanja osnovnih životnih potreba i kojima je oštećenje ili oboljenje nastalo u razvojnom periodu, a imaju utvrđeno tjelesno oštećenje od 70 do 100 odsto.

Šeranić je rekao da je ovim zakonskim riješenjem predviđeno da će iznos lične invalidnine biti od devet do 15 odsto prosječne plate nakon oporezivanja ostvarene u Republici Srpskoj u prethodnoj godini, te da će zavisiti od utvrđene visine tjelesnog oštećenja.

On je rekao da je za sprovođenje odredaba Zakona o socijalnoj zaštiti, kojima je regulisano ostvarivanje prava na ličnu invalidninu, potrebno godišnje oko 8,3 miliona KM.

Strategijom unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj od 2017. do 2026. godine kao jedan od ciljeva u oblasti socijalne zaštite predviđeno obezbjeđivanje minimalne socijalne sigurnosti tih lica po jednakim kriterijumima bez obzira na uzroke nastanka invalidnosti, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije