Društvo

Šeranić: Vakcina besplatna i na dobrovoljnoj osnovi

Šeranić: Vakcina besplatna i na dobrovoljnoj osnovi
Foto: RTRS | Šeranić: Vakcina besplatna i na doborovoljnoj osnovi

BANJALUKA – Republika Srpska nabavlja dvije vrste vakcina, Kovaks i Sputnjik, obe su kvalitetne, a vakcinacija će biti besplatna i dobrovoljna, rekao je danas na konferenciji za novinare Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS. On je istakao da će vakcinisani građani dobiti potvrdu o vakcinaciji.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da RS vakcinu protiv virusa korona nabavlja na dva fronta, putem Kovak mehanizma, te rusku vakcinu Sputnjik.

"Potpisan je ugovor sa Kovaks mehanizmom u opticaju se nalazi devet proizvođača vakcina, od kojih je najizvjesnija vakcina Astra zaneka za koju smo mi već u decembru dali potvrdu da smo spremni da je prihvatimo", rekao je Šeranić.

Dodao je da je se radi na nabavci vakcine Sputnjik V u količini od oko 200.000 doza koja bi trebala doći prema RS sa početkom februara i u martu.

"Ono što je važno i za jedan i za drugi mehanizam je da je RS obezbjedila vakcinu, koja će za građane biti besplatna", naveo je Šeranić.

Prema njegovim riječima dosta se pričalo o tome kako će izgledati međunarodna putovanja u nerednom periodu, te da još uvijek nemaju zvanične međunarodne potvrde.

"Svjetska zdravstvena organizacije (SZO) još uvijek nije izašla sa preporukama po tom osnovu. Još uvijek ne znamo koliko će trajati imunitet nakon vakcinisanja, ali svakako imamo plan da izmjenimo postojeći pravilnik o imunizaciji da zakonski uvedemo podnošenje zahtjeva i izdavanje ove potvrde, koju ćemo svakako u narednom periodu usaglasimo sa međunarodnim aktima, tako da će građani svakako dobiti potvrdu o vakcinaciji", objasnio je Šeranić.

Šeranić dodaje da je dobrodošla inicijativa predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da vakcine Srpska dobije iz Srbije a da će građani moći da se odluče između dvije vrste vakcina, ako ih bude dovoljno. "Ukoliko u jednom trenutku budemo imali veći izbor vakcina građani će se moći odlučiti koju vakcinu će primiti", kaže Šeranić.

"Republička inspekcija u posljednjih sedam dana obavila je više od 1.500 kontrola, u 15 slučajeva su utvrđene nepravilnosti i izrečene novčane kazne u iznosu od 15.000 KM", izjavio je Šeranić u Banjaluci.

Predstavnicima medija se na konferenciji obratio i direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković koji je pojasnio da će proces vakcinacije teći brzo ali da se epidemiološke mjere moraju poštovati i nakon primanja vakcine.

"U toku ove sedmice ćemo pripremiti proceduru kada je riječ o vakcinaciji. Imamo vakcine koje se čuvaju na tri temperature. Neophodno je da Institut krajem januara počne sa edukacijom zdravstvenog osoblja. U narednom periodu ćemo imati veći broj procedura za nabavku vakcina. Sam proces vakcinacije će teći brzo a u narednom periodu ćemo se i kompjuterski pripremiti za praćenje vakcinacije. Epidemiološke mjere moraju se poštovati i nakon primanja vakcine", rekao je Zeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije