Društvo

Šeranić obećao pomoć zdravstvenim ustanovama u Hercegovini

Šeranić obećao pomoć zdravstvenim ustanovama u Hercegovini
Foto: Srna | Šeranić obećao pomoć zdravstvenim ustanovama u Hercegovini

NEVESINJE - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić obećao je pomoć Vlade Srpske u rješavanju nagomilanih problema u zdravstvenim ustanova u hercegovačkim opštinama, ali i poručio da jedinice lokalne samouprave moraju imati veći angažman u rješavanju problema.

Šeranić je danas u Nevesinju održao sastanak sa direktorima domova zdravlja iz svih hercegovačkih opština.

"Problemi i buduća rješenja idu u dva pravca. Jedni se odnose na finansijske probleme pojedinih ustanova. Način finansiranja domova zdravlja je nešto sa čime ćemo se baviti u narednom periodu novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju. Razgovarali smo i o specifičnosti domova zdravlja, posebno kada je riječ o specijalizacijama doktora, te mogućnosti da dio specijalizacije obavljaju u matičnim ustanovama", naveo je Šeranić.

On je nakon sastanka rekao da je razgovarano i o obezbjeđivanju pedijatrijske i ginekološke zdravstvene zaštite u domovima zdravlja u Ljubinju i Berkovićima, te o prevazilaženju problema u funkcionisanju Domu zdravlja u Bileći.

"Neki problemi koji će se rješavati odnose se direktno na Ministarstvo, neki na Fond zdravstvenog osiguranja ili na neku od drugih institucija. Ono što je zaključak jeste da se mora očekivati veća angažovanost jedinica lokalne samouprave u vezi sa stanjem u domovima zdravlja", naglasio je Šeranić.

On je naveo da postoje bizarni slučajevi koji su domove zdravlja doveli u tešku finansiju situaciju.

"Imamo slučajeve da rukovodioci nisu uplaćivali doprinose za penzijsko i zdravstveno, pa odu u penziju i tuže tu istu ustanovu za neuplaćivanje, pa se ustanova nađe pred tužbama i odlukama suda o izvršenjima. Neke stvari moraju drugačije da se poslože kako bi domovi zdravlja mogli da opstanu i pruže stanovništvu ono što je najpotrebnije", naglasio je Šeranić.

Kada je riječ o gubicima i dugovanja u domovima zdravlja, Šeranić podsjeća da oni nisu od juče, već da se vuku duži vremenski period.

"Dom zdravlja Bileća je od 2017. napravio puno pomaka na iznalaženju rješenja, isto tako i Dom zdravlja Trebinje, gdje ljudi planski nastoje rješavati probleme. Tu će i Vlada priteći u pomoć i određene stvari po pitanju poreza i doprinosa će se rješavati u okviru plana koji se odnosi na prelazak ustanova na trezorski način poslovanja koji je planiran da se obavi do 2022. godine", rekao je Šeranić.

On je pohvalio poslovanje Doma zdravlje Nevesinje navodeći da će oni iduće godine preći na trezorski način poslovanja.

Direktor Doma zdravlja u Nevesinju Žarko Tamindžija izjavio je da ova zdravstvena ustanova ima pozitivan trend poslovanja.

"Kako koja godina odmiče nama opada broj stanovnika i mislim da ćemo i mi u dogledno vrijeme biti u problemima. Menadžment je vodio računa o troškovima i uspjeli smo da održimo sistem da funkcioniše kako treba", istakao je Tamindžija.

Direktor Doma zdravlja Trebinje Branka Drašković rekla je da je ministar pokazao veliko razumijevanje za probleme domova zdravlja.

"Dom zdravlja Trebinja ima velike dugove iz prethodnog perioda. Posljednje dvije godine poslujemo pozitivno i cilj nam je da tako nastavimo. Predočili smo ministru šta nam je potrebno da bi nastavili pozitivan trend poslovanja", navela je Draškovićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije