Društvo

Šeranić posjetio djecu koja ljetuju u Bečićima

Šeranić posjetio djecu koja ljetuju u Bečićima
Foto: Vlada RS | Šeranić posjetio djecu koja ljetuju u Bečićima

BEČIĆI - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić posjetio je danas osmu grupu dječaka i djevojčica koji borave na ljetovanju u Bečićima, u okviru projekta "Socijalizacija djece Republike Srpske – 2019". U okviru ove smjene ljetuje 138 djece iz Milića, Han Pijeska, Pala, Prijedora, Rogatice i Čajniča.

Šeranić je poručio da je to jedan od najboljih projekata sa kojim živi Republika Srpska.

"Mnoge institutucija i udruženja i same porodice daju doprinos ovom projektu, a to se najbolje vidi po djeci koja ovdje borave, jer energiju koju ovdje dobiju i ponesu kući je nešto najvrednije", poručio je Šeranić.

On je naglasio da pored djece poseban dorinos daju volonteri i vaspitači.

"Кod rastanka svake od grupa ima malo suza, ali u svakom rastanku je i sreća novog sastanka i to je vrijednost prijateljstava koja djeca ovdje steknu", rekao je Šeranić.

Direktor Javnog fonda dječje zaštite Nedeljko Jović poručio je da Fond svake godine nastoji da poboljša kvalitet projekta.

"Velika je odgovornost na nama da sve bude uredu i da što bolje organizujemo vrijeme djeci, a veliku ulogu imaju naši vaspitači. Sa ministrom smo imali priliku da razgovaramo o tome kako da razvijamo ovaj projekat", poručio je Jović.

Projekat "Socijalizacije djece Republike Srpske" realizuje se od 2002. godine i za prethodnih 17 godina obuhvatio je više preko 30.000 lica (oko 25.000 djece i pratećeg osoblja) iz svih opština Republike Srpske.

Projekat Vlade Republike Srpske "Socijalizacija djece Republike Srpske" ima za cilj da zadovolji razvojne potrebe djece, razvije osjećaj empatije i pripadnosti vršnjačkoj grupi i afirmiše dječije potencijale.

U ovoj godini Projekat se realizuje kroz 14 smjena, u periodu od 20.05 do 21.09.2019. a priliku za besplatno ljetovanje u ovoj godini je ukupno dobilo oko 1.800 mališana.

Djeca u Projektu učestvuju preko centara za socijalni rad i službi socijalne i dječije zaštite, udruženja roditelja djece sa poteškoćama u razvoju i roditelja iz višečlanih porodica, Boračke organizacije Republike Srpske, Saveza udruženja ratnih vojnih invalida, specijalizovanih ustanove socijalne i dječije zaštite, zdravstvenih ustanova sa djecom na dužim i češćim hospitalizacijama i na rehabilitacionim tretmanima i drugim partnerima Projekta.

Djeca borave u dječijem odmaralištu "Užice" u Bečićima u izuzetno dobrim uslovima smještaja sa svim sadržajima neophodnim za kvalitetan i prijatan boravak i ostvarivanje ciljeva projekta. Dakle, sa sportskim terenima, radioničarskim prostorom, računarskom opremom i naravno odvojenim dijelom prelijepe bečićke plaže.

U pitanju su kategorije djece koja kontinuirano učestvuju u Projektu od samog početka, prije svega djeca iz socijalno ugroženih porodica-korisnika prava iz socijalne i dječije zaštite, djeca iz višečlanih porodica, djeca iz porodica boračke populacije, djeca sa posebnim potrebama i hroničnim zdravstvenim smetnjama, kao i  posebno nadarena djeca, talentovani sportisti i dr.

Takođe u projektu učestvuju i studenti, volonteri pedagogija, psihologije, socijalnog rada, fizičkog vaspitanja, specijalne edukacije i rehabilitacije Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, a svake godine projekat podrži njih oko 70.

Ministar Šeranić je imao priliku da se pridruži mališanima u njihovoj pjesmi i igri u okviru priredbe koju su pripremili. Talentovani mladi slikari iz Čajniča ministra su obradovali izradom njegovog portreta, saopšteno je Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije