Društvo

Šeranić sa predstavnicima sindikata o povećanju plata zaposlenih u zdravstvu

Šeranić sa predstavnicima sindikata o povećanju plata zaposlenih u zdravstvu
Foto: Ustupljena fotografija | Šeranić sa predstavnicima sindikata razgovarao o povećanju plata zaposlenih u zdravstvu

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić održao je danas sastanak sa predstavnicima sindikata u zdravstvu gdje je razgovarano o novim modelima za povećanje plata zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite tokom sastanka je rzgovarano o modelima povećanja plata, između ostalog i kroz izmjene Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, kao i pregovorima o Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u oblasti zdravstva.  

"Šeranić je predstavnike sindikata informisao o novim modelima povećanja plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske, kroz povećanje koeficijenata za tri odsto radnicima koji primaju plate veće od 1.000 KM, odnosno pet odsto za one sa primanjima do 1.000 KM", dodaje se u saopštenju.

Kako se pojašnjava, shodno prethodnim zahtjevima pojedinih sindikata razgovarano je da se u okviru raspoloživih sredstava napravi razlika u rasponu koeficijenata za medicinske i nemedicinske radnike, što će biti definisano kroz Zakon o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske. 

Šeranić je naglasio da je u okviru ovih stalnih pomaka, radnicima u zdravstvu u protekle tri godine u nekoliko navrata povećavana primanja. 

"Podsjećamo, u prethodnom periodu, Vlada Republike Srpske preduzela napore i uvažavajući značajan doprinos koji su zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama u RS dali u borbi protiv pandemije virusa korona, pronašla mogućnost da svim zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama poveća plate za šest odsto, izuzev direktora ovih ustanova za koje je povećanje od tri odsto. Sa povećanjem iznosa neoporezivog dijela plate u Republici Srpskoj, ovo povećanje plata zaposlenih u zdravstvu iznosilo je do osam odsto", navodi se u saopštenju.            Podsjećaju da je Vlada RS omogućila je rast plata zaposlenih u oblasti zdravstva kroz povećanje cijene rada sa 135 na 145 konvertibilnih maraka, od oktobra 2019. godine, a u saradnji sa sindikatima u ovoj oblasti.

"Institucije Republike Srpske su uvažile napore radnika u zdravstvu u Republici Srpskoj u toku pandemije virusa, te su u prošloj godini, uz redovnu platu, zaposlenima isplaćene i jednokratne novčane naknade od po 1.000 konvertibilnih maraka", dodaje se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske, Saveza strukovnih sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske i Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije