Društvo

Šest godina uzgaja energične polarne pse: Sibirski haskiji iz doline Sane

Šest godina uzgaja energične polarne pse: Sibirski haskiji iz doline Sane
Foto: N.N. | Šest godina uzgaja energične polarne pse: Sibirski haskiji iz doline Sane

SANSKI MOST - Amel Durut iz sela Demiševci, koje je udaljeno desetak kilometara od Sanskog Mosta, duže od šest godina bavi se uzgajanjem sibirskih haskija, pasa koji su najpoznatiji po tome što se koriste za vuču saonica.

Durut kaže kako se u ovu pasminu zaljubio kada je na poklon dobio ženku haskija, a danas spada u red renomiranih uzgajivača, te je član više kinoloških društava i sekcija.

Sa svojim psima se redovno takmiči na brojnim izložbama pasa u Bosni i Hercegovini, ali i van njenih granica.

Kaže kako je sa svojim ljubimcima dosad osvojio pregršt vrijednih medalja i priznanja, a trenutno u svojoj uzgajivačnici drži pet haskija, i to dva mužjaka i tri ženke. Ipak, ističe kako je za bavljenje ovim poslom presudna ljubav prema psima, te dodaje kako se u sve mora uložiti mnogo truda, energije i sredstava.

"Istina je da su haskiji prvobitno uzgajani zbog vuče saonica i lova, ali treba reći kako su to izuzetno slatki, susretljivi i odani psi. Oni nisu autohtoni psi s ovih prostora, ali su u posljednjih nekoliko decenija postali veoma popularni i sve ih je više", objašnjava Durut.

Dodaje kako porijeklo haskija datira od prije više od tri hiljade godina, kada su ih uzgojili nomadski narodi koji nastanjuju polarne predjele za vuču saonica na velike udaljenosti.

"S obzirom na to da potiču iz hladnih krajeva, opremljeni su gustom dlakom i otporni na izuzetno niske temperature, a vanjski sloj dlake je otporan na vodu. Prekrasne oči u obliku badema štite ih od snijega i refleksije jake sunčeve svjetlosti", kaže ovaj uzgajivač.

Ipak, dodaje kako bi svaki budući vlasnik trebalo dobro da razmisli želi li ovakvog psa, jer su iznimno energični i traže veliku fizičku aktivnost.

"Svakodnevno s njima treba preći nekoliko kilometara, jer su uzgajani kao trkači pa su idealan partner svakome ko se bavi rekreacijom i trčanjem", ističe Durut.

Kaže kako su plave oči prilično rijetke među psima, a mnogi haskiji se rađaju upravo s takvim očima. Sem toga, kod njih se često javlja heterokomija, odnosno različita boja očiju, pa su im one često u bojama poput zlatne, smeđe ili narandžaste.

Također, boja dlake kod njih često varira, a iako liči na vuka, ovaj pas je vrlo prijateljski raspoložen, nekad i na štetu svojih vlasnika.

"Onaj tko želi haskija za čuvara, bit će jako razočaran jer su oni jednostavno previše ljubazni, imaju povjerenja i u potpune strance i nema nimalo agresivnosti kod njih. Idealni su za igru s malom djecom", objašnjava ovaj uzgajivač.

Durut, koji je po zanimanju građevinski radnik, ističe kako psi koje uzgaja imaju uzoran pedigre, a njihova cijena na tržištu je veoma pristojna, pa se od ovog neobičnog hobija može i zaraditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije