Društvo

Šest mjeseci korone u BiH: Nismo gubili kontrolu, jesen novi izazov

Šest mjeseci korone u BiH: Nismo gubili kontrolu, jesen novi izazov
Foto: Velibor Tripić | Šest mjeseci korone u BiH: Nismo gubili kontrolu nad epidemijom, jesen novi izazov

BANJALUKA, SARAJEVO - U subotu će biti tačno šest mjeseci od kako je u Bosni i Hercegovini registrovan prvi slučaj virusa korona, koji je u svijetu dosad odnio 863.000 života.

Od tog 5. marta, kada je u Banjaluci potvrđena prva zaraza kovidom-19, virus je promijenio naš način života, nošenje maski je postalo obaveza, ali već i navika, fizička distanca i primjena dezinfekcionih sredstava novi su dio naše svakodnevice.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH do danas su od ovog virusa u BiH oboljele 20.804 osobe, njih 14.120 se oporavilo, a preminulo je 636.

O borbi protiv ovog nevidljivog neprijatelja, koja traje već 184 dana, za "Nezavisne" su govorili nadležni ministri, direktori kliničkih centara i ljekari, koji su saglasni da je BiH na svim nivoima na vrijeme počela sa sprovođenjem mjera i time izbjegla teški scenario koji se dogodio u pojedinim evropskim i svjetskim zemljama.

Prema njihovim riječima, u posljednjih pola godina bilo je uspona i padova, ali BiH nije izgubila kontrolu nad epidemijom virusa korona.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, u razgovoru za "Nezavisne" rekao je da je RS svojim građanima pokazala da može da se bori s ovim virusom u različitim sektorima, te da su gledajući slike iz inostranstva imali pravo na zabrinutost, ali da su reagovali pravovremeno. Dodao je da su u ovakvim vanrednih situacijama važni solidarnost i kolektivitet.

"S druge strane, virus korona je bio test za cijeli zdravstveni sistem i moram reći da su zdravstveni radnici i njihovi saradnici pokazali nevjerovatnu posvećenost zadatku, a na nama je bilo da im obezbijedimo uslove za rad", kazao je Šeranić.

Naveo je da je zadovoljan načinom na koji su se građani ponašali u vrijeme epidemije, te da je u ljetnim mjesecima, razumljivo, došlo do zasićenja.

"Trudili smo se da građanima objasnimo koliko je važno pridržavati se propisanih mjera. Međutim, sve počinje i završava se s pojedincem u javnom zdravstvu", naveo je ministar, ističući da je bilo izazovno prenijeti prave informacije građanima, posebno jer se pojavilo dosta dezinformacija.

"Nastala je jedna infodemija, razvijale su se razne teorije, ali naša uloga je bila da formiramo informacije na bazi činjenica, stručnih i naučnih analiza i dokaza. Građani imaju pravo da sumnjaju i da pitaju, ali sve preporuke smo dali na osnovu međunarodnih dokaza", kaže on.

Naglasio je da su, kada su u pitanju vakcine protiv kovida-19, zauzeli stav da se okrenu prema svima od kojih se mogu dobiti.

"Jedan od pravaca je Rusija, gdje vodimo razgovore o dostupnosti njihove vakcine, a s druge strane putem SZO smo se prijavili u smislu rezervacije određenih količina vakcina. Međutim, to su tek preliminarne diskusije i razgovori", kazao je Šeranić.

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH, je za "Nezavisne" ocijenio da nikada kontrola jedne zarazne bolesti u modernoj istoriji nije zahtijevala ovakav nivo nadzora, odgovora i borbe, kako zdravstvenih sistema, tako i društva, kao što je to slučaj s kovidom-19.

"Definitivno govorimo o javnozdravstvenom događaju bez presedana, koji traje cijelu 2020. godinu, koji je izmijenio, uticao i utiče na naš svakodnevni život i koji podrazumijeva dalju neizvjesnost, jer i dalje nismo ni blizu kraja niti možemo s određenim stupnjem sigurnosti predvidjeti što nas sve očekuje u budućnosti", kazao je Mandić.

Dodao je da smo u ovoj godini prošli brojne faze, od lockdowna do prihvatanja činjenice da živimo s virusom i takozvane nove normalnosti.

"Dosadašnju borbu s pandemijom u FBiH možemo ocijeniti uspješnom samim tim što dosad nismo bili u situaciji potpunog gubitka kontrole nad širenjem infekcije niti smo bili u situaciji da zdravstveni sustav ne može da odgovori na sve zahtjeve", naveo je Mandić.

Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS, istakao je da u UKC RS borba protiv kovida-19 još traje te da je ova ustanova u posljednjih pola godine imala veoma težak zadatak.

"To je podrazumijevalo potpunu reorganizaciju rada, kao i osposobljavanje dodatnih kapaciteta, što je zahtijevalo izuzetne organizacione sposobnosti mojih kolega i mene lično", rekao je Đajić.

Dodao je da su u UKC RS s pripremama počeli već krajem januara, kada u Evropi i na našim prostorima nije bilo potvrđenih slučajeva korona virusa.

"UKC RS je referentna i najveća ustanova pa je shodno tome na našu ustanovu vršen i najveći pritisak, odnosno priliv pacijenata. Osim toga, UKC RS zbrinjava oboljele od kovida-19 i iz drugih područja RS. Samim tim i obim posla koji obavljaju naši medicinski profesionalci je izuzetno veliki", naveo je Đajić.

Koliki je teret na UKC RS, prema njegovim riječima, najbolje pokazuju podaci da su u posljednjih šest mjeseci pregledali više od 6.000 kovid suspektnih i pozitivnih pacijenata, te da je bolnički liječeno više od 1.100, od toga broja preko 50 odsto su pacijenti iz regionalnih bolnica RS, a 160 pacijenata je zahtjevalo neki vid respiratorske podrške.

"Medicinski radnici su heroji današnjice i koristim priliku da im zahvalim na trudu i zalaganju i, na kraju krajeva, odricanju. Više nego ikad ponosan sam na svoje radnike i što nosim bijeli mantil", kaže on.

Ednan Drljević, infektolog u Opštoj bolnici "Abulah Nakaš" u Sarajevu, je za "Nezavisne" rekao da je iznenađen brojem smrtnih slučajeva od kovida-19, ali da je situacija i dalje pod kontrolom.

Svi nadležni smatraju da nas na jesen očekuje izazovan period, jer će pored virusa korona doći do pojave sezonskih respiratornih infekcija, te da to kako ćemo se nositi s epidemijom zavisi od svih nas, apelujući još jednom na građane da slijede propisane mjere.

Zaražen učenik u Prijedoru

Učenik Mašinske škole Prijedor pozitivan je na virus korona, potvrđeno je "Nezavisnim".

Po tom saznanju škola je, kako nam je rečeno, učinila sve u skladu s preporukama.

Dijana Šobot, direktorica ove škole, potvrdila je za "Nezavisne" da je taj učenik u školi bio samo u utorak, kada je došao po raspored časova, te da je devet njegovih školskih kolega, koji su s njim u grupi, od juče u kućnoj izolaciji. Za 24 časa u BiH je na virus korona pozitivno još 286 osoba, dok je prijavljeno devet smrtnih slučajeva lica kod kojih je potvrđeno prisustvo kovida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije