Društvo

Šestoro izgubljenih migranata spašeno na Plješevici

Šestoro izgubljenih migranata spašeno na Plješevici
Foto: N.N. | Šestoro izgubljenih migranata spašeno na Plješevici

BIHAĆ - Pripadnici Gorske službe spašavanja Bihać pronašli su jučer u poslijepodnevnim satima na lokalitetu Pršine uvale, na planini Plješevici, šest migranata, četiri muškarca i dvije žene, koji su se izgubili te ih tako spasili od smrzavanja, a možda i težih posljedica.

Iz pomenute službe navode kako su dobili dojavu da je šest migranata zemeteno na pomenutoj planini, a prema njima su krenuli pripadnici Granične policije. 

Međutim, zbog visokog snijega i drveta koje je palo i prepriječilo put nisu bili u mogućnosti da prođu dalje, te je u pomoć pozvan GSS.

"Naših šest članova je krenulo prema mjestu događaja, a nakon što je bilo evidentno da je kretanje otežano zbog visokog snijega, upotrijebljene su motorne saonice. Jedan tim je uspio presjeći drvo i omogućiti nastavak puta spasiocima, nakon čega je na Pršinim uvalama pronađeno šest migranata, bez povreda, ali u pothlađenom stanju. Pomoću saonica i terenskog vozila osiguran je njihov povratak na sigurno, a potom su u prisustvu patrole Granične policije predati Međunarodnoj organizaciji za migracije koja je preuzela brigu o njima", navode za "Nezavisne" iz GSS-a Bihać. 

Inače, ovo nije prvi put da dolazi do ovakvih situacija tokom zimskog perioda, jer i u takvim teškim uslovima migranti ne odustaju od namjere da pređu granicu s Republikom Hrvatskom i upute se dalje u zemlje Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije