Društvo

Simbol skinhedsa na spomeniku srpskim borcima naljutio Drvarčane

Simbol skinhedsa na spomeniku srpskim borcima naljutio Drvarčane
Foto: N.N. | Simbol skinhedsa na spomeniku srpskim borcima naljutio Drvarčane

DRVAR - Na idejnom rješenju spomen-obilježja palim srpskim borcima u proteklom ratu, koje treba da bude izgrađeno u Drvaru, ima oblik keltskog krsta, koji kao simbol koriste i neke neonacističke organizacije i skinhedsi, a koji su pojedini građani uočili i šokirani su.

"Kad sam taj simbol uočio na idejnom rješenju baš sam bio ogorčen", naveo je jedan građanin Drvara, koji je želio da ostane anoniman.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, kad je čuo za ovo rekao je da mu nije jasno zašto su takva obilježja na tom idejnom rješenju.

"Mi imamo pravoslavna obilježja koja su vrlo prihvatljiva za takav spomenik", istakao je za "Nezavisne".

Kaže da ne zna kome je pala na pamet ideja da takav znak stavi na spomen-obilježje palim srpskim borcima i pita se kako je neko pomislio da će porodice poginulih boraca takvo obilježje da prihvate.

Keltski krst
Keltski krst

"Ovakvo rješenje je uvredljivo za pale srpske borce i zaista ne znam zašto je bilo neophodno da se to uradi kad ima standardnih rješenja koja je narod bez problema prihvatao", naglašava Mitrović.

U opštini Drvar su istakli da je projektant ovog idejnog rješenja Milan Kukolj iz Leskovca, koji je, kako kažu, porijeklom iz Drvara.

"Idejno rješenje je prihvaćeno, ali s određenim izmjenama, odnosno sam oblik krsta je promijenjen i završeci istog će biti u obliku djeteline", istakli su u opštini Drvar.

U opisu idejnog rješenja koje se nalazi na zvaničnoj stranici opštine Drvar i dalje stoji da sam ulaz u spomen-obilježje vodi opisani krst.

"Opisani krst stvara vezu sa devastiranim spomenikom sa četiri kraka, koji su bili postavljeni na četiri strane svijeta", stoji u ovom opisu.

Prema riječima Janka Vračara, kustosa Muzeja RS, keltski krst koriste organizacije poput neonacista "Stornfront", a razlog zbog kojeg oni ili skinhedsi korite keltski krst nije poznat.

"Takve se organizacije vezuju za paganstvo, a keltski krst je simbol irskog hrišćanstva, ali vjerovatno ga koriste kao adekvatnu zamjenu za svastiku jer je ona u nekim zemljama bila zabranjena", istakao je Vračar.

Saša Pešikan, predsjednik Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe", istakao je da nikako nije primjereno da se na spomeniku palim srpskim borcima nađe simbol neofašizma.

Slavo Kukić, profesor sociologije u Sveučilištu u Mostaru, istakao je da keltski krst po nastanku nije imao negativne vrijednosti, ali su ga počele koristiti rasističke i fašističke organizacije.

"UEFA je kaznila Nogometni klub Rijeka iz Rijeke zato što je njihova navijačka grupa koristila keltski krst kao zaštitni znak", naveo je kao primjer Kukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije