Društvo

Sindikalci "Željeznica RS" dali rok Upravi: Zaboljele ih umanjene septembarske plate

Sindikalci "Željeznica RS" dali rok Upravi: Zaboljele ih umanjene septembarske plate
Foto: SRNA | Sindikalci "Željeznica RS" dali rok Upravi: Zaboljele ih umanjene septembarske plate

DOBOJ - Umanjenje septembarskih plata za iznos minulog rada zasnovanog na ratnom stažu naljutilo je sve sindikate u "Željeznicama RS", koji su dali Upravi rok od 15 dana da ovu "grešku" isprave.

Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa, kaže da radnicima u ovom preduzeća nije ranije ratni staž dvostruko obračunavan, tako da nema osnova za umanjenje plata.

"Sve zavisi od godina staža koliko je kome umanjeno. Radi se u prosjeku možda oko 30, pa čak i 50, 60 KM. Onaj ko ima više beneficiranog staža, više ratnog staža, on ima veća umanjenja, onaj ko ima manje, normalno ima manje. Znači, u prevodu bolje rečeno - na ćupriji smo dobili, a na mostu izgubili", kaže Cvjetković.

On je dodao da se poslodavac za donošenje ovakve odluke poziva na mišljenje Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS iz maja 2017. godine, koje je tek sada odlučio da primijeni.

U ŽRS oko 1.450 radnika je učestvovalo u ratu i imaju ratni staž.

"Ljudi koji su proveli po četiri godine u ratu najviše su oštećeni", kazao je Duško Anić, predsjednik Boračke organizacije u ŽRS.

Osim na umanjenje plata po osnovu ratnog staža, sindikalci se žale i na umanjenje plata po osnovu beneficiranog staža radnicima koji rade u posebno otežanim uslovima.

Nada Savić-Stevanović, portparol "Željeznica RS", kazala je da je obračun plata i naknada plata za septembar izvršen u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

   Po osnovu minulog rada poseban staž u dvostrukom trajanju, kao i beneficirani staž, ne uzimaju se u obzir prilikom uvećanja plate po osnovu radnog staža, te je to dovelo do umanjenja plata pojedinim radnicima.

   "Ranije nije bio odvojen radni staž po različitim osnovama i zato se isplaćivalo kako se isplaćivalo. Kada smo ga odvojili, evo isplaćuje se ovako i zato je došlo do umanjenja plata", pojasnila je Savić-Stevanovićeva.

Sve su nam smanjili i uskratili, kaže Zlatko Marin, predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti, tako da s Upravom nema svrhe pregovarati ni o kolektivnom ugovoru, ako se nešto ne bude promijenilo.

   "Ono što mi smatramo da bi trebalo da bude otprilike prosjek plate, hajde da kažem srednja stručna sprema, a da budemo zadovoljni - bar oko hiljadu maraka", izjavio je Marin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije