Društvo

Sindikalna osmomartovska putovanja ostala u prošlosti

Sindikalna osmomartovska putovanja ostala u prošlosti
Foto: N.N. | Sindikalna osmomartovska putovanja ostala u prošlosti

​DOBOJ - Sindikalna osmomartovska putovanja odlaze u prošlost jer je sve manje kolektiva u Doboju koji se odlučuju da na taj način koleginicama čestitaju Dan žena i radije se odlučuju da poklon bonom, cvijećem ili na neki drugi način obilježe ovaj međunarodni praznik.

"Osmomartovska putovanja su kod nas izumrla, nema ih i mi ih ne organizujemo. Naše koleginice za taj praznik dobiju poklon bon, cvijeće, ali sindikalnih putovanja nema", kaže Dejan Milanović, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Doma zdravlja Doboj.

U jednoj od ovdašnjih turističkih agencija navode da ni njihovi redovni klijenti poput javnih preduzeća i ustanova ne organizuju osmomartovska putovanja, nego se radije odlučuju za neke druge aranžmane, a osnovne i srednje škole preferiraju zajednička putovanja tek kada okončaju školsku godinu.

"Svake godine jedan kolektiv želi negdje, evo ove godine najavljujemo za jun Veneciju, zatim imamo Istanbul i Ohrid, kada je u pitanju taj grupni, zajednički odlazak na neku destinaciju, kako to oni zovu 'antistres vikend'", kazala je Sretenka Ristić, predstavnica turističke agencije.

Kolektivi su nekada više putovali, to je istina, međutim ni tada prosvjeta nije prednjačila zbog specifičnog radnog vremena, kaže Predrag Pašić, direktor Ugostiteljske i trgovinske škole.

"Prosvjeta je slobodna samo u dane vikenda i raspusta, tako da sa te strane nisu organizovana putovanja jer zavisi ako je 8. mart naslonjen na dane vikenda ili pada u dane vikenda, onda je bilo individualnih nekih akcija, ali kao kolektiv ne", kazao je Pašić.

U Osnovnoj školi "Dositej Obradović", međutim, ne odriču se osmomartovskih putovanja.

"Ove godine smo odlučili da organizujemo neku šoping-turu za naše žene. Idemo u Zagreb. To nama nije skupo, dvadesetak maraka, platimo samo prevoz. Za koleginice koje ne putuju pripremimo prigodan poklon u vrijednosti istoj u kojoj učestvujemo ovim koleginicama koje putuju, i tako radimo svih ovih godina", kaže Božica Gligorić, predsjednica Sindikata OŠ "Dositej Obradović".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije