Društvo

Sindikat ALM BiH: Veće plate ili štrajk

Sindikat ALM BiH: Veće plate ili  štrajk
Foto: N.N. | Sindikat ALM BiH: Veće plate ili štrajk

SARAJEVO - Sindikat Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH uputio je apel sadašnjem, ali i budućem sazivu Savjeta ministara BiH da se prijedlog o povećanju plata radnicima u ovoj agenciji ozbiljno uzme u razmatranje, inače će, tvrde, biti prinuđeni da stupe u štrajk.

Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije, istakao je da u Agenciji rade zdravstveni radnici koji imaju loš materijalni status.

"Mi nikoga ne ucjenjujemo, ali ako nam se ne desi povećanje plata, ne znam šta nam drugo ostaje osim štrajka", rekao je Rustemović.

Kako kaže Rustemović, Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, formirao je radnu grupu sa Agencijom za lijekove i medicinska sredstva  BiH sa prijedlogom o povećanju plata, o kojoj ovih dana treba odlučivati Savjet ministara BiH.

Dodaje da je Agenciji u ovom trenutku neophodan i prijem novih radnika i izmjena pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta koji nije mijenjan 10 godina od ulaska u Agenciju.

"S tim da nam se dešavalo da sektori prelaze u odjeljenja, a odjeljenja nestaju zbog ličnih sujeta i ambicija pojedinaca te molim stručno vijeće Agencije i menadžment Agencije da kod izrade novog pravilnika uzme u obzir određene principe ekonomičnosti, funkcionalnosti, organizacije pogodnosti i razvojnosti budućih radnih mjesta", naglasio je Rustemović.

Istakao je da pravilnik o sistematizaciji mora nadživjeti pojedinca.

"Ovo je agencija koja donosi dohodak u budžet države. Prošle godine smo zaradili oko 12 miliona KM, a povukli smo svega oko pet miliona KM", rekao je Rustemović.

Prema njegovim riječima, godišnja potrošnja lijekova u BiH je oko 700 miliona KM, od toga 66 odsto učestvuju građani, a 34 odsto državni fondovi.

"Menadžment Agencije za lijekove, sa direktorom Aleksandrom Zolakom na čelu, pokušava da riješi ove nagomilane probleme", dodao je Rustemović.

Aleksandar Zolak,  direktor Agencije, kazao je da prostora za povećanje plata radnicima ima, ali da Savjet ministara BiH treba dati zeleno svjetlo za to.

"Od kako  je Agencija nastala, u dva navrata su smanjivane plate radnicima, a povećan je obim posla, povećani su troškovi života i sasvim je opravdano nezadovoljstvo radnika", kazao je Zolak.

On je rekao i da se ministar Osmanović aktivno uključio u rješavanje ovog problema. "U slučaju da Vijeće ministara BiH odobri povećanje plata i zaposli nove ljude, povećala bi se sa jedne strane kontrola tržišta i lijekova, a sa druge strane bi se povećao prihod u budžet i efekti rada bi bili bolji", zaključio je Zolak.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije