Društvo

Sindikat Agencije za lijekove BiH: Povećati platu svim zaposlenima

Sindikat Agencije za lijekove BiH: Povećati platu svim zaposlenima
Foto: Ilustracija | Sindikat Agencije za lijekove BiH: Povećati platu svim zaposlenima

SARAJEVO – Ministarstvo civilnih poslova BiH predložilo je povećanje plata za dio zaposlenih u Agenciji za lijekove BiH koji obavljaju najsloženije i najodgovornije zadatke, te je predloženo formiranje radne grupe koju bi činili predstavnici Agencije i Ministarstva civilnih poslova, a Sinidkat Agencije traži povećanje plate za sve zaposlene.

Sindikat Agencije za lijekove BiH upozorava da bi moglo doći do nezadovoljstva dijela radnika, koji već sad razmatraju opciju da idu u štrajk.

"Kako tretirati zdrastvene radnike koji rade timske poslove u laboratoriji isto tako kako valorizirati poslove zdrastvenih radnika koji su van laboratorijske prakse, a rade vrlo odgovorne i složene poslove, šta uraditi sa zaposlenima koji isto tako rade administrativne poslove koji su vrlo odgovorni i funkciji su boljeg funkcionisanja svih sektora u sklopu Agencije? Mi izuzetno cijenimo dobru volju ministarstva civilnih poslova Adila Osmanovića i mogučnost iznalaženja što boljeg materijalnog statusa, ali svih zaposlenika u Agenciji. Agencija je više zdrastvena djelatnost, a manje birokratska, stoga molim da budu oprezniji kod donošenja određenih Odluka i da se uvažavaju naša upozorenja koja su samo preventivne naravi", rekao je Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata.

On je pozvao direktora i zamjenicu Agencije, Aleksandra Zolaka i Dinku Muhović, da se sa svojim nadležnostima ukljuće u pronalaženje pravednog i objektivnog povećanje plata.

"Stručno vijeće Agencije za lijekove BiH uglavnom čine ljekari specijalisti i farmaceuti koji su dobro upućeni u ovu prirodu posla, a dolaze iz stranka koje čine ili će činiti vlast u Vijeću ministara tako da od ovakvog sastava Vijeća očekujemo da nam u punom kapacitetu pomognu oko rješavanja ovih i drugih poslova za rad i funkcionisanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH", rekao je Rustemović.

Sjednica Stručnog Vijeća Agencije za lijekove BiH održana je 19. februara,  a na dnevnom redu našle su se i plate zaposlenih. Sjednici je prisustvovao ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije