Društvo

Pratite nas na Google news

Sindikat medija i grafičara RS: Novinari moraju da znaju svoja prava

Sindikat medija i grafičara RS: Novinari moraju da znaju svoja prava
Foto: N.N. | Sindikat medija i grafičara RS: Novinari moraju da znaju svoja prava
Bojana Živanić

BANJALUKA - Ako je prosječna sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u oktobru iznosila 1.912 KM, a radnik s visokom stručnom spremom u medijima ima prosječnu platu oko 800 KM, onda možemo shvatiti kolike su plate u našoj branši, kazao je Nikola Šobot, predsjednik Sindikata medija i grafičara RS.

Dodao je da ovaj sindikat aktivno podržava kampanju povećanja plata u RS, navodeći da je prosječna plata u oblasti medija 600, a u grafičkoj i izdavačkoj djelatnosti 720 KM.

Ističući da je prosječna neto plata za oktobar za uslužne djelatnosti, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, iznosila 926 KM, naglasio je da, po tome, zaposleni u oblasti medija, grafičke i izdavačke djelatnosti imaju primanja ispod svakog prosjeka. Pozvao je lokalne zajednice da izdvoje novac u budžetu za lokalne medije, čime bi se stvorili preduslovi za povećanje plata radnicima.

Istakao je da se radnici uvijek mogu obratiti ovom sindikatu kako bi ostvarili svoja prava, o kojima, kako je naglasio, u većini slučajeva i nisu upoznati.

Andrijana Pisarević, potpredsjednica ovog sindikata, kazala je da bi svi predstavnici medija, pogotovo oni mlađi, trebalo da budu aktivniji i da se uključe u borbu za svoja prava.

"Moramo više da učimo o našim pravima, da tražimo na uvid i ugovore, jer mnogi ne znaju šta potpisuju", rekla je Pisarevićeva. Posebno je istakla problem u vezi sa statusom novinara u lokalnim zajednicama, koji su prepušteni sami sebi. Prema njenim riječima, dobar dio njih radi bez bilo kakvih ugovora te nemaju penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije