Društvo

Sindikat policije u USK prijeti štrajkom

Sindikat policije u USK prijeti štrajkom
Foto: Ilustracija | Sindikat policije u USK prijeti štrajkom

BIHAĆ - Sindikat policije u Unsko-sanskom kantonu najavio je mogućnost stupanja u štrajk jer njihovi raniji zahtjevi upućeni Vladi USK nisu riješeni, potvrdio je predsjednik ovog sindikata Mahmut Alagić.

Prema njegovim riječima, u ovom sindikatu su nezadovoljni time što im se zakonske novčane naknade, koje nemaju karakter plate, ne isplaćuju već duže od jedne godine, te su istakli kako je Vlada USK prije dva mjeseca prekinula socijalni dijalog s njima.

"Radi se o naknadama čija je isplata predviđena kolektivnim ugovorom. Naknade za prevoz na posao i s posla nisu isplaćene od aprila prošle godine, a naknada za liječenje teže oboljelih uposlenika i njihovih članova uže porodice, kao i naknade u slučaju smrti još od maja 2017. godine. Zaposlenici policije koji su penzionisani čekaju otpremnine od septembra prošle godine", istakao je Alagić.

U Sindikatu policije traže i prošlogodišnji regres, isplatu jednog zaostalog toplog obroka iz ove godine i uplatu kolektivnog osiguranja za sve zaposlene prema odredbama kolektivnog ugovora.

"Imamo saznanja da u budžetu ima dovoljno novca kako bi se udovoljilo našim zahtjevima, ali se taj novac koristi u neke druge svrhe budući da je izborna godina", kazao je Alagić.

Prema njegovim riječima, pripadnici policije u Unsko-sanskom kantonu su u posljednjih nekoliko mjeseci pod velikim pritiskom zbog aktuelne migrantske krize na ovim prostorima.

Situaciju komplikuje i to što USK već nekoliko mjeseci nema komesara, čiji je izbor opterećen nizom kontroverzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije