Društvo

Sistem registracije turista spor i neefikasan

Sistem registracije turista spor i neefikasan
Foto: Instagram | Sistem registracije turista spor i neefikasan
Nezavisne novine

Vlasti u Republici Srpskoj još ne nude rješenje.

"Čekamo kraj januara i informaciju Zavoda za statistiku Republike Srpske, da bismo znali podatke iz decembra o registrovanim dolascima i noćenjima turista", požalio se zbog sporosti u dobijanju ovih informacija još prije nekoliko dana na društvenim mrežama Marko Radić, rukovodilac sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

On smatra da su za rješenje ovog problema potrebne nove tehnologije u turizmu, da bi, kako kaže, imali uvid u realnom vremenu.

„Zemlje u okruženju su taj problem riješile preko platformi odnosno aplikacija, poput eVisitor informativne platforme, kao internet aplikacije koja služi kao centralno mjesto za evidenciju i upravljanje podacima o turistima koji borave u Hrvatskoj“, ističe Radić za BL portal.

Dodaje da platforma kao što je eVisitor služi za objedinjavanje podataka o pružaocima usluga, prijavu i odjavu turista, obračun i naplatu boravišne takse, izvještavanju u marketinške svrhe, te saradnji privatnog i javnog sektora. Ona omogućava automatsko plasiranje informacija u realnom vremenu prema republičkoj turističkoj organizaciji, Upravi za indirektno oporezivanje, Zavodu za statistiku, Inspektoratu, turističkim organizacijama, Ministarstvu trgovine i turizma, Ministarstvu lokalne uprave i samouprave, Graničnoj policiji, te Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji bi ujedno i sami bili korisnici ove platforme.

„Ukoliko bi postojao konsenzus, ovakav jedan sistem bi u punoj mjeri dao rezultat ukoliko bi bio uveden na nivou Bosne i Hercegovine. Tada bi imali objedinjen sistem i informaciju ulaska i izlaska iz BiH, smanjilo bi se vrijeme evidentiranja, prijave i odjave gostiju, imali bi brži i jasniji uvid o uplati i naplati boravišne takse, jasniji i automatski pregled kretanja domaćih i stranih gostiju, prijave u MUP bi bile automatizovane, a zatim bi lakše dobili i vjerodostojnije informacije vezane za statističke podatke, aktuelne propise, automatski ispis knjiga gostiju i ostalo“, smatra Radić.

Teslić, kao opština sa poznatim zdravstveno-turističkim centrom, može da se pohvali značajnim brojem turista. Zato u opravdanost digitalizacije sistema boravišnih taksi ne sumnja načelnik opštine Milan Miličević.

„U današnje vrijeme to gdje god da odete izvan BiH u svijet, sve je na takav način definisano i riješeno. Barem je to danas lako napraviti i iskontrolisati“, ističe Miličević za BL portal.

Iz Ministarstva trgovine i turizma i pored jasnog pitanja ostali smo bez odgovora imaju li plan za unaprijeđenje postojećeg sistema. Ipak, sama činjenica da su nam trenutno mogli dostaviti samo podatke iz 2021. godine uz poređenje sa, po turizam zbog korona virusa fatalnom, 2020. godinom, već puno govori.

“Prema podacima Ministarstva finansija, u periodu od 01.01.2021 do 31.12.2021. godine po osnovu uplate boravišne takse ukupno je naplaćeno 1.332.052,11 KM, što je u odnosu na 2020. godinu više za 344.685,14 KM ili 34,91 odsto”, navode u pisanom odgovoru iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Bolja kontrola bi značajno uticala na prihode. Pored realnog uvida u broj turista u Republici Srpskoj, digitalizacija sistema boravišnih taksi u značajnoj mjeri bi napravila reda na tržištu, uvjerava Mladen Šukalo iz Turističke organizacije Banjaluka. Prema trenutnom zakonu, 80 odsto prihoda od ovih taksi namijenjeno je lokalnim turističkim organizacijama.

„Ono što je legalno prijavljeno i uredno plaćeno to nije sporno, ali postoji određena sumnja da se ne prijavljuju svi gosti koji borave u gradu Banjaluci, a samim tim za njih se ne plaća ni boravišna taksa. Recimo nama na osnovu izvještaja dođe podatak da u slučajevima nekih hotela godišnja popunjenost bude na 20 odsto, što je praktično nemoguće da neki privredni subjekti, tipa hotela posluju sa tako malom popunjenošću i da budu održivi“, tvrdi Šukalo u razgovoru za BL portal.

On napominje da svi koji odsjedaju u kućama za odmor, apartmanima i sobama za iznajmljivanje, u šta spada i popularno iznajmljivanje “stan na dan”, ne moraju plaćati boravišne takse.

„U slučaju stana na dan, nema ni statistike, tu se plaća samo paušalna taksa, 30 maraka po krevetu godišnje“, ističe Šukalo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije