Društvo

Sistem socijalnog stanovanja prvi put u Srpskoj

Sistem socijalnog stanovanja prvi put u Srpskoj
Foto: N.N. | Sistem socijalnog stanovanja prvi put u Srpskoj
Srna

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o socijalnom stanovanju, kojim se prvi put u Srpskoj utvrđuje sistem socijalnog stanovanja.

Zakonom se uređuje pravo, dodjela, upravljanje, održavanje i korištenje stambenih jedinica po modelu neprofitnog stanovanja, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Stambene jedinice se dodjeljuju na neodređeno vrijeme uz zakup i svi korisnici će plaćati neprofitnu zakupninu u iznosu do jedne KM po kvadratnom metru, a najugroženije kategorije imaće mogućnost subvencionisanja zakupnine.

U saopštenju se dodaje da će stambene jedinice izgrađene za socijalno stanovanje biti u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na čijem području su izgrađene i neće se moći nasljeđivati, otuđivati i stavljati pod hipoteku.

Ovim zakonom su, između ostalih, obuhvaćena lica koja su korisnici projekata stambenog zbrinjavanja po modelu socijalnog stanovanja, mladi bračni parovi, ratni vojni invalidi, lica starija od 65 godina bez porodičnog staranja u stanju socijalne potrebe, beskućnici, samohrani roditelji te lica sa invaliditetom.

Zakon uređuje sistem socijalnog stanovanja, pojam, nosioce realizacije socijalnog stanovanja, korisnike prava na socijalno stanovanje, postupak i način dodjele, opšte i posebne uslove korištenja i upravljanje.

Njime se reguliše i održavanje, svojina i raspolaganje stambenim jedinicama, zakupnina i obaveze plaćanja, izvori finansiranja izgradnje i pribavljanja socijalnih stambenih jedinica, nadzor i druga pitanja od značaja za socijalno stanovanje u Republici Srpskoj.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije