Društvo

Sjećanje civilizacijski dug prema jasenovačkim žrtvama

Sjećanje civilizacijski dug prema jasenovačkim žrtvama
Foto: Ustupljena fotografija | Sjećanje civilizacijski dug prema jasenovačkim žrtvama

KOZARSKA DUBICA - Izučavanje i prezentacija istorijske građe i sjećanja na genocid i holokaust, nije samo civilizacijski dug prema žrtvama, već nesporno i značajan činilac u oblikovanju budućnosti, rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić na memorijalnoj akademiji "Polja smrti“ posvećenoj sjećanju na nevino stradale žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac i stratištima u Donjoj Gradini i njenoj okolini koja je upriličena u Kulturnom centru u Kozarskoj Dubici.

Naglasila je da se u danima sjećanja njeguje  uspomena na žrtve da se ne bi zaboravio zločin u kojem su stradali nedužni ljudi, žene, djeca i starci.

"Večeras obilježavamo sjećanje u Kozarskoj Dubici, stradalnom mjestu, koja  je u Drugom svjetskom ratu izgubila čak 54 odsto stanovništva, samo zato što su bili druge vjere. Svako njeno selo je bilo ogromno stratište na kom su ustaše sprovodile genocidnu politiku NDH", rekla je ministar Natalija Trivić.

Istakla je da je osnovni zadatak jasenovačkih logora bilo  uništenje ljudi, te da su osim Donje Gradine brojna stratišta jasenovačkih logora, koja još uvijek nisu dovoljno, a neka nikako, istražena.

"Genocid nije samo istoriografska kategorija, jer živimo u vremenu u kome su prisutni elementi koji su ga proizveli i moguće je ponavljanje sličnih događaja. Sjećanje na žrtve je naša obaveza“, navela je ministar Trivićeva.

Memorijalnu akademiju povodom 77. godišnjice proboja logoraša iz Koncentracionog logora Jasenovac organizovala je JU Spomen područje Donja Gradina u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ovom prilikom prikazana je i dokumentarna iložba "Kad se sanja mama" autorke Jelene Gajanović, u produkciji Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Srpske i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije