Društvo

Sjećanje na dječaka Slobodana Stojanovića

Sjećanje na dječaka Slobodana Stojanovića
Foto: N.N. | Sjećanje na dječaka Slobodana Stojanovića

Parastos dječaku Slobodanu Stojanoviću i drugoj nevino stradaloj djeci biće služen u porti Hrama Svetog đakona Avakuma u Drinjači kod Zvornika.

Porodica i predstavnici boračkih organizacija Zvornika položiće cvijeće i prislužiti svijeće na mjesnom groblju gdje je sahranjen Stojanović.

Dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića ubila je u julu 1992. godine u naselju Kamenica kod Zvornika Elfeta Veseli, koja je bila pripadnica Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje i Kamenica, Armije BiH.

Slobodan je mučenički stradao kada se, nakon što je izbjegao sa roditeljima, vratio u svoje selo da odveže psa, koji je ostao u dvorištu, i nikad se više nije vratio.

Tijelo dječaka pronađeno je 16. juna 1993. godine u jami u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika prilikom iskopavanja pet srpskih boraca.

Identifikovan je DNK analizom, nakon čega je sahranjen na groblju u Drinjači.

Prema nalazima patologa Zorana Stankovića, koje su tada prenijeli mediji, dijete je svirepo ubijeno - stomak mu je bio izrezan u obliku krsta i imao je vidne povrede glave.

Sud BiH je 8. maja izrekao prvostepenu presudu kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije