Društvo

Sjećanje na tragičnu smrt 19 logoraša​: Ugušili se u kamionu smrti

Sjećanje na tragičnu smrt 19 logoraša​: Ugušili se u kamionu smrti
Foto: N.N. | Sjećanje na tragičnu smrt 19 logoraša​: Ugušili se u kamionu smrti

SANSKI MOST - Na lokalitetu spomen-obilježja koje je podignuto u blizini ušća rijeke Dabar u Sanu, desetak kilometara od Sanskog Mosta, u subotu je obilježena 26. godišnjica tragične smrti 19 logoraša koji su se ugušili u kamionskoj prikolici prilikom transporta u logor "Manjača".

Organizator ovog događaja bilo je lokalno udruženje koje okuplja preživjele logoraše, a evociranju uspomena prisustvovali su članovi porodica stradalih te drugi građani.

Prema riječima Osmana Botonjića, koji je bio jedan od logoraša koji su transportovani u "kamionu smrti", pretrpana kamionska prikolica bila je hermetički zatvorena ceradom te je tokom dugotrajne vožnje po izuzetno toplom vremenu ponestalo vazduha.

"Bio je vreli julski dan i za kratko vrijeme boravak u zatvorenom prostoru postao je nesnošljiv. Zbog nedostatka kiseonika ljudi su umirali u strašnim mukama, borili su se za vazduh kojeg nije bilo, padali jedni po drugima. To je bila smrt kakvu nikad nikome ne bih poželio", rekao je Botonjić.

Tijela stradalih logoraša pokopana su na nepristupačnom terenu, u blizini mjesta gdje je ušće rijeke Dabar u Sanu. Njihove tijela ekshumirana su nekoliko godina poslije okončana rata, te je izgrađeno spomen-obilježje u znak sjećanja na na ovaj događaj.

Na ovom skupu moglo se čuti kako odgovorne osobe za ovaj slučaj nikada nisu procesuirane iako se, kako je istaknuto, njihova imena znaju. Iz udruženja logoraša poručili su nadležnim institucijama kako očekuju da konačno sve dobije pravosudni epilog i da postoje svjedoci koji su spremni da svjedoče o ovom događaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije