Društvo

Očistili stazu koja je već nakon tri sata bila puna smeća

Očistili stazu koja je već nakon tri sata bila puna smeća
Foto: Ustupljena fotografija | "Skitnice" čuvaju sjećanje na Mališu i njegovu misiju

PRNJAVOR - Članovi Planinarskoalpinističkog kluba (PAK) "Skitnice" Prnjavor u okviru projekta "Moj grad misli zeleno" uredili su stazu od jezera Drenova do vrha Svinjar na Ljubiću, ali su ostali zatečeni kada su samo nekoliko sati nakon toga prošli i ponovo zatekli smeće.

Na pomenutoj dionici, dugoj sedam kilometara, prikupljeno je više od 30 vreća otpada, a postavljene su i četiri klupe.

"Nepuna tri sata nakon čišćenja ponovo smo zatekli smeće, koje su naši nesavjesni sugrađani ostavili za sobom", rekao je za "Nezavisne novine" Slobodan Šušak, predsjednik PAK "Skitnice", i dodao da, nažalost, nisu bili iznenađeni takvom situacijom.

"Išli smo u kontrolu, da provjerimo da li je i dalje čisto, ali imali smo šta da vidimo. Našli smo dvije kese smeća, limenku piva i bačenu praznu kutiju cigareta", objašnjava Šušak.

Smatra da treba probuditi svijest kod građana o značaju očuvanja prirodne sredine.

"Godinama ljudi bacaju smeće na ovim dionicama i prave divlje deponije. To se i ne može očistiti i promijeniti samo jednom akcijom. Trebalo bi raditi na uvođenju reda i povećanju novčanih kazni za bacanje smeća. Naravno, treba raditi i na edukaciji mladih, što smo mi započeli u sklopu ovog projekta", kaže Šušak.

Ističe da projekat "Moj grad misli zeleno" realizuju zajedno sa partnerom Planinarskim društvom "Adrenalin" iz Teslića. Projekat podrazumijeva saradnju mladih na ekoakcijama, kao i čišćenje obale jezera Drenova u Prnjavoru i obale rijeke Usore u Tesliću.

"Do sada je održano jedno ekološko predavanje na temu ekologije i zelene tranzicije u prnjavorskom Domu kulture, a završeno je i markiranje staze od jezera Drenova do vrha Svinjar na Ljubiću. Postavljanjem klupa i prikupljanjem smeća završili smo treću akciju, a u narednom periodu planiramo još veću akciju čišćenja obale jezera Drenova. Završna akcija će biti pošumljavanje, kao i postavljanje tabli i putokaza sa imenima vrhova i nadmorskim visinama", objašnjava Šušak.

Planinari i ljubitelji prirode moći će da odmore na četiri lokacije zahvaljujući ovom projektu.

"Postavljene su klupe na četiri mjesta, dvije na putu do murala, nastalog u znak sjećanja na našeg osnivača Uroša Šuška, zatim jedna kod samog murala i jedna na vrhu Orlovski vis. U narednom periodu postavićemo još klupa, na vrh Svinjarica i na najviši vrh planine Ljubić  Svinjar. Pored svih klupa biće postavljene i kante za smeće", rekao je naš sagovornik.

Ističe da je projekat "Moj grad misli zeleno" dio većeg projekta pod nazivom "Jačanje zelene mreže u BiH", koji uz finansijsku podršku Ambasade Republike Italije u BiH sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

"Skitnice" čuvaju sjećanje na Mališu i njegovu misiju

Uroš Šušak (1991-2021), među prijateljima poznat i kao Mališa, jedan je od osnivača planinarskih društava u Prnjavoru (PD "Korak više" i PAK "Skitnice"). Bio je volonter u mnogim humanitarnim, ekološkim i drugim akcijama. Uroš je napustio ovaj svijet 20. decembra 2021. godine nakon kraće i teške bolesti.

Planinarsko-alpinistički klub "Skitnice" organizovaće 23. aprila Memorijalnu šetnju u sjećanje na Uroša. Njegova porodica, prijatelji, saradnici i planinarski klubovi iz mnogih krajeva Srpske, BiH i regiona prošetaće prvom planinarskom stazom kojom je Uroš koračao. Šetnja će krenuti od jezera Drenova, preko Ljubića, do manastira Stuplje.

"Uroše, mnogo toga si nas naučio. Bila nam je čast što smo te poznavali i što si bio dio naših života. Sada koračaš nekim ljepšim stazama, zvijezdama u visinu. Ti si svoju stazu utabao i velika je čast bila koračati s tobom. Živiš dok nas noge nose!", poručuju "Skitnice".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije