Društvo

Skočibušić: Imamo tri slučaja delta soja, moramo ubrzati cjepljenje u FBiH

Skočibušić: Imamo tri slučaja delta soja, moramo ubrzati cjepljenje u FBiH
Foto: Fena/Arhiva | Skočibušić: Imamo tri slučaja delta soja, moramo ubrzati cjepljenje u FBiH

SARAJEVO - U Vladi FBiH počeo je sastanak o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH, najavljenom četvrtom talasu korona virusa i imunizaciji.

Sastanak je organizovao premijer Federacije Fadil Novalić, te poziv uputio zavodima zdravstva kantona, Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH i udruženju imunologa.

Novalić je rekao da je cilj sastanka okupiti sve one koji mogu pomoći u imunizaciji i omogućiti bolju organizaciju ukoliko dođe do četvrtog vala epidemije.

"Bojimo se i delta virusa i zato smo pozvali sve te osobe, kako bi sagledali sve mogućnosti, opasnosti i šta treba da radimo", kazao je Novalić.

Fabio Skano, šef ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, kazao je da mu je drago što će imati priliku da prezentuje ukupnu epidemiološku situaciju u svijetu, Evropi, ali i u BiH.

"Imaćemo priliku da informišemo sve prisutne o delta soju. Epidemija je još uvijek daleko od svog završetka i upravo iz tog razloga danas je ovdje Svjetska zdravstvena organizacija kako bi se radilo na prevenciji i smanjenju broja slučajeva zaraženih, ali i smrtnosti. Drugim riječima BiH, jednako kao i bilo koja zemlja u svijetu daleko je od bezbjedne situacije. Delta soj je jako opasan i trebamo raditi na epidemiološkim mjerama", rekao je on.

Ističe da trentno stanje je zadovoljavajuće i ovo je trenutak da se planiraju daljnji koraci, a to podrazumijeva senkvecioniranje, skupljanje svih kontakata koji se odmah upućuju u karantin i sprčeva širenje virusa.

"Važna je imunizacija i zadovoljni smo što dolazi veća količina vakcina. Značajan aspekt je kontinuirano pridržavanje mjera, ali i do samih građana, kao i imunizacija", rekao je Skano.

Upozorio je da trebam nositi maske, izbjegavati gužve i održavati higijenu kako bi se građani zaštitili i epidemiološka situacija održala na zadovoljavajućem nivou.

Siniša Skočibušić, v.d. direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje FBiH, rekao da će današnje okupljanje biti prava prilika da intenziviramo aktivnosti.

"Želim informirati javnost da imamo potvrđena tri slučaja delta virusa - dva u Ljubuškom i jedan u Čitluku i da su preduzete sve mjere. Imaćemo više cjepiva. Moramo ubrzati cjepljenje i samo cjepljenjem i individualnom zaštitom možemo osigurati da izbjegnemo četvrti talas", kazao je Skočibušić.

Jasenko Karamehić, predsjednik Udruženja imunologa BiH, kazao je da se društvo epidemiologa uključilo od samog početka epidemije.

"Imunologija i vakcinacija su pobijedile sve epidemiologije na svijetu. Medicina i imunologija  uspjeli su izaći na kraj sa svim epidemijama. Bez obzira na delta soj, ako budemo slušali nauku možemo izaći na kraj.  Pogledajte situaciju u Brazilu i SAD, kako su SAD zaustauvile epidemiju, kako je Izrael zaustavio epidemiju. Trebamo ići za njima. Možemo se izboriti sa epidemijom samo moramo raditi koordinirano i na povećanju imunizacije. Ako postignemo kolektivni imunitet od 70 posto izaći ćemo na kraj s ovom epidemijom", rekao je Karamehić.

Na pitanje kako planira FBiH provesti imunizaciju i zašto je BiH treća po smrtnosti, Novalić je rekao da prvo trebaju imati vakcine, pa onda kampanju imunizacije.

"Što se tiče smrtnosti pokušavamo dobiti odgovore koji su faktori uticali da imamo toliku smrtnost, a uspjeli smo postići neki stepen zaštite", rekao je Novalić.

Na pitanje kakva je preporuka građanima za odmore obzirom da se pojavio delta soj, Skočibušić je rekao da zavod provodi kampanju i poziva i potiče stanovništvo na cjepljenje.

"Na sreću sa dolaskom veće količine cjepiva mi ćemo intenzivirati kampanju. Što se tiče delta varijante, moramo biti oprezni. Do svakog pojedinca je kako će se pridržavati. Ukoliko dođe do masovne pojave soja moraćemo uvoditi restriktivnije mjere, ali apeliramo na stanovništvo da ne dođemo u tu situaciju", kazao je Skočibušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije