Društvo

Škola za političke studije SE: Mediji postali politički instrument

Škola za političke studije SE: Mediji postali politički instrument
Foto: N.N. | Škola za političke studije SE: Mediji postali politički instrument

SARAJEVO - Mediji su skoro u potpunosti postali politički instrument, uglavnom kroz finansiranje, jedan je od zaključaka na juče održanoj pres konferenciji alumnista Škole za političke studije Savjeta Evrope, koji su u Sarajevu predstavili Dokument Mediji u BiH: sadašnjost i budućnost.

"Da bi se zaustavilo urušavanje medija i vratila odgovornost javne riječi, a samim tim i povjerenje u medije neophodno je što prije kroz propise definisati šta je medij, ko je novinar, kakva je uloga blogera i influensera u javnoj sferi i šta je čija odgovornost u sistemu informisanja",  rekla je Marija Milić, novinarka i alumnista Škole.

Novinar i alumnista Đorđe Vujatović rekao je da je dokument proizvod mnogo šire analize, jer je stanje u medijima jako neuređeno.

"Evidentna je zloupotreba medija, posebno u oblasti političkog izvještavanja. Mediji rade pod velikim političkim i finansijskim pritiskom, ali bi trebalo da shvatimo da je posao medija da budu veza između politike i javnosti, a ne alat za političke sukobe i progon neistomišljenika", rekao je Vujatović.

Poslanik u parlamentu FBiH i alumnista Adis Arapović ukazao je na apsurd u izboru upravljačkih struktura javnih servisa u BiH, naglasivši da urednike i menadžment javnih servisa ne smiju da biraju političke partije.

Podršku izradi dokumenta dala je Ambasada Kraljevine Norveške u BiH. Zamjenica ambasadora Siri Andersen pohvalila je dijalog predstavnika političkih partija i institucija oba entiteta sa predstavnicima medijima unutar ove Škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije