Društvo

Škole ostvarile zavidne rezultate u prikupljanju PET ambalaže

Škole ostvarile zavidne rezultate u prikupljanju PET ambalaže
Foto: Sanja Čakarević | Škole ostvarile zavidne rezultate u prikupljanju PET ambalaže

DOBOJ - Đaci Osnovne škole "Ozren" iz Gornje Paklenice ozbiljno su shvatili učešće u projektu "Misli čisto, djeluj zdravo" jer su presovali PET ambalažu koju su prikupljali u domaćinstvima.

"Naša škola se maksimalno potrudila oko tog projekta. I ja sam učestvovala, zajedno sa svojim razredom. Neki od nas su donosili boce od kuće, ali mi smo zajednički sakupljali svu ambalažu od škole do kuće.

"Znači, išli smo i na svako mjesto smo zavirili i pokupili sve flaše. Svi smo se udružili, i cijela škola je to radila. To je bila moja i ideja mog druga. Zato što je priroda zagađena, nažalost, došli smo na ideju da idemo od kuće do kuće, tražimo flaše. Pošto mi živimo u manjem selu i svi se međusobno znamo, nije bilo nekih ružnih reakcija, davali su nam flaše, neki su nam ostavljali, pa ujutru kada naiđemo u školu pokupimo. Pitali su nas za šta će nam flaše, ali reakcije su bile dobre", ispričala je Tamara Deronjić, učenica devetog razreda ove škole.

Njeni vršnjaci iz gradske OŠ "Vuk Karadžić" presovali su najviše PET ambalaže od svih škola, devet centralnih i 26 područnih odjeljenja koja su 30. septembra dobila ručne prese.

"Naša škola je dobila nagradu jer smo skupili najviše eko-otpada. To je bila ideja naše nastavnice koja drži ekološku sekciju. Mi smo se svi kao škola udružili, na hodnicima smo imali kutije gdje su učenici odlagali svoje plastične flašice, mnogi učenici su donosili od kuće", kazala je Milica Sarafijanović, učenica devetog razreda ove škole.

Zavidne rezultate u prikupljanju PET ambalaže ostvarili su i đaci OŠ "Đura Jakšić" iz Podnovlja.

"Više nije bilo bacanja oko škole ili na neprimjereno mjesto, nego su odlagali u tu kutiju koju smo predvidjeli, koja je stajala u holu škole, ali su djeca donosila i od kuće ono što se potroši, iskoristi u kući, a ostanu prazne boce, donosili su u školu jer su bili motivisani, rečeno im je da će na kraju svega biti nekakva nagrada. Nismo im otkrivali šta, nismo ni mi u početku znali", kaže Mirjana Ivanović, pedagog u OŠ "Đura Jakšić".

Đaci ove tri škole nagrađeni su izletom u adrenalin park, a organizatore aktivnosti smo pitali da li su zadovoljni efektima projekta.

"Moglo bi bolje, to je nešto novo, ali evo pojedine škole su zaista iskazale interesovanje i pokazale da mogu to i da djeca učestvuju. Oni su dostavili presovane boce i napravili neke kreativne predmete", izjavila je Suzana Malešić, projekt menadžer Centra za promociju evropskih vrijednosti "Europlus".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije