Društvo

Škole pune ratnih i vjerskih simbola

Škole pune ratnih i vjerskih simbola
Foto: Arhiva/Ustupljena fotografija | Škole pune ratnih i vjerskih simbola

GORAŽDE, STOLAC - Izlaganje mnogih spornih simbola koji se tiču vjere, politike i rata nikada nije riješeno i oni se još mogu naći posvuda u BiH, piše u novom izvještaju Misije OEBS-a u BiH, pod nazivom "Školski nazivi, simboli i manifestacije u osnovnim i srednjim školama u BiH: presjek stanja i preporuke".

Na primjer, kako se navodi u izvještaju, u mjestu Bradići, kod Maglaja, veliki križ se nalazi ispred područne škole. Dodaje se da je u mjestima gdje većinsko stanovništvo čine Hrvati, ispred nekoliko škola i dalje izložen grb Herceg Bosne, kao i statua Djevice Marije, koja je i dalje u dvorištu OŠ "Hodovo" Stolac.

Česta pojava su, dodaje se u izvještaju, i pravoslavne ikone u Republici Srpskoj, a u pojedinim školama se, kako je naglašeno, i dalje može vidjeti raniji grb RS.

U područjima gdje Bošnjaci čine većinsko stanovništvo, ovaj fenomen se ispoljava kroz fotografije i makete džamija, a jedna od takvih maketa izložena je u holu škole OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar" u Goraždu. Ovu ustanovu smo pozvali, no nismo dobili odgovor.

Također, sudeći prema izvještaju, u nekim školama ovog kantona još stoji grb Republike BiH.

"U OŠ 'Ćoralići' u Cazinu (Unsko-sanski kanton), helikopter Mi-8 bivše ARBiH stoji kao spomenik u školskom dvorištu. U PŠ 'Brljevo' u Gacku (RS) drže spomenik posvećen Radojici Perišiću, četničkom komandantu iz Drugog svjetskog rata", navodi se u izvještaju.

U izvještaju se dodaje da su postojali pozitivni pomaci, napravljeni u dijelovima BiH između 2004. i 2012. godine, ali je, ističu, došlo i do nazadovanja posljednjih godina, dok u nekim dijelovima zemlje nije postignut nikakav napredak.

Neke škole i dalje, ističe se, nose nazive određenih bitaka iz rata - OŠ "Lipanjske zore" u Višićima kod Čapljine, ili datuma vojnih pobjeda - OŠ "13. rujan" u Jajcu.

Također, kako se navodi, 22 škole u Republici Srpskoj nose ime Svetog Save, srpskog pravoslavnog sveca i zaštitnika obrazovanja.

"Ova historijska ličnost ima dvojaku ulogu u srpskoj tradiciji - kao glavni prosvjetitelj i kao osnivač autokefalne Srpske pravoslavne crkve (čiji je bio prvi arhiepiskop). U školama se, međutim, često ne pravi razlika između ova dva djelovanja Svetog Save", navode iz OEBS-a.

Jedna od takvih škola je i OŠ "Sveti Sava" Gacko, iz koje tvrde da su navodi u izvještaju Misije OSCE-a neosnovani.

"Svi znamo ko je Sveti Sava. U našoj školi je Savindan, 27. januar, ujedno i Dan škole i obilježava se kroz istorijski čas. Vrše se i vjerski obredi", poručili su iz ove ustanove za "Nezavisne novine".

Ketrin Kavalec, šefice Misije OEBS-a, rekla je da su škole u BiH javni prostori u kojima se sva djeca moraju osjećati prijatno i dobrodošlo i nikada se ne smiju koristiti u političke svrhe.

"Isto tako, nazive škola, simbole i manifestacije ne bi trebalo koristiti za stvaranje podjela ili kao priliku za isključivanje nekih učenika ili učenica. Kvalitetno obrazovanje zahtijeva inkluzivnu atmosferu kojom se poštuju prava i porijeklo sve djece", navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije