Društvo

Pratite nas na Google news

Škole sve češće vode učenike na domaće turističke destinacije

Škole sve češće vode učenike na domaće turističke destinacije
Škole sve češće vode učenike na domaće turističke destinacije
Ljiljana Radić

BANJALUKA - Da bi mogao da zavoliš svijet, moraš prvo da upoznaš i zavoliš svoju zemlju, moto je kojim se obrazovne ustanove u RS sve češće rukovode kako bi se đaci što bolje upoznali sa domaćim turističkim potencijalima, ali i naučili ponešto o kulturi i istoriji svog okruženja.

Preporuke Ministarstva prosvjete i kulture RS, koje je ranijih godina sugerisalo školama da se izleti i ekskurzije realizuju na teritoriji RS, nisu bile obavezujuće, ali su ih ipak škole aktivno ispoštovale.

"Turistička organizacija RS i Ministarstvo trgovine i turizma posljednje dvije godine pripremali su programe za školske ekskurzije, izlete, škole u prirodi, koje su promovisali po školama. U dogovoru s Ministarstvom prosvjete i kulture osnovni cilj je bio da se naša djeca kroz prvenstveno škole u prirodi, gdje idu oni najmlađi, pa onda izlete i ekskurzije, upoznaju sa našim kulturnoistorijskim nasljeđem, prirodom, nacionalnim parkovima, rijekama, jer smo u toj oblasti prebogati", kazala je Nada Jovanović, direktorica TO RS.

Prema njenim riječima, želja im je i da djeca steknu osjećaj za ljepotu svoje domovine, što je i najvažnije, ali i da se poveća promet domaćih turista.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola iz Semberije, kazao je da su preporuke organizovanja izleta i ekskurzija u RS ispoštovane, a nedavno su sve škole iz njihove regije organizovale posjetu Donjoj Gradini.

"Pored toga, imamo i jednodnevne izlete i u Srbiju u Novi Sad i Beograd, gdje usput obilazimo i manastire. Cilj nam je ne samo da putuju, nego da steknu određena znanja i formiraju istorijsku svijest o prostoru gdje žive", kazao je Đurić.

Vesna Bogićević, direktorica Srednjoškolskog centra "Milutin Milanković" iz Milića, ističe da svaki put kada se organziju jednodnevni izleti to bude RS, a prošle sedmice organizovali su ekskurziju u Višegrad, koja nije bila predviđena godišnjim programom ali su zbog dobrih rezultata na takmičenju djeca išla na izlet.

"I našim godišnjim kalendarom, koji ćemo ozvaničiti u septembru, sigurno će biti planirane posjete znamenitostima u RS", rekla je Bogićevićeva.

Prema riječima jedne majke iz Gradiške, veoma je važno da se djeca još u osnovnoj školi upoznaju sa svojom zemljom i njenim prirodnim ljepotama.

"Još kad bi cijene izleta bile malo niže, bilo bi idealno da osnovci nauče o svom okruženju i turističkim potencijalima", kaže ona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije