Društvo

Skoro 200 mališana naučilo plivati tokom ljetne škole u Doboju

Skoro 200 mališana naučilo plivati tokom ljetne škole u Doboju
Foto: N.N. | Skoro 200 mališana naučilo plivati tokom ljetne škole u Doboju

DOBOJ - Višak kilograma, problemi s kičmom, deformiteti stopala samo su neki od razloga zbog kojih su roditelji svoju djecu ovog ljeta upisali u školu plivanja, ali najveći broj polaznika je na časove dolazio s namjerom da nauči ukrotiti vodu, pa je čak skoro 200 mališana u protekla dva mjeseca naučilo plivati.

Marija Jović, majka devetogodišnje Jelene, kaže da njena kćerka nije imala nikakvo plivačko iskustvo prije dolaska u školu, tako da je zadovoljna rezultatima postignutim tokom 14 dana obuke.

"Oduševljena je što je savladala tehniku kraul i smatra da mama i tata sada ne znaju plivati jer ne plivaju na taj način (smijeh). Naučila je da roni i da samostalno bude u bazenu, u dubokoj vodi", priča Jovićeva.

U školi plivanja rade četiri trenera koji sve polaznike dijele u tri grupe, ne po uzrastu, nego po tome koliko su slobodni prilikom ulaska u bazen, te ih potom uče da pravilno plivaju četiri tehnike.

"Mi počinjemo od kraula, to je najjednostavnija i najlakša tehnika za učenje, zatim leđna, govorim sada o težini pokreta, delfin i prsna. Najatraktivnija im je delfin tehnika, ali je ujedno i najteža", pojašnjava Nemanja Cvijanović, trener plivanja u Školi sporta "Sparta", te dodaje da 99 procenata djece savlada tehniku kraul.

Da bi bili dobri plivači, djeca moraju prvo da nauče vježbe disanja, ističu treneri, a polaznici obuke kojima ulazak u bazen nije bio prvi kontakt s vodom mnogo brže su napredovali od vršnjaka.

"Ako dijete ima određeni strah od vode, ako ne smije ni da potopi glavu, ne smije da se odvoji od zida (bazena) u dubljoj vodi, naravno da je taj napredak sporiji", kaže Ljubo Ignjatović, trener plivanja.

Zanimljivo je da se djeca koja su ranije naučila plivati rado vraćaju u školu kako bi usavršili tehnike, a među njima ima veoma talentovanih, koji bi, da imaju uslove za treninge, mogli biti plivački šampioni.

"Šteta što nemamo zatvoreni bazen u Doboju. Mislim da bi već bilo plivača koji bi mogli da se takmiče u određenim disciplinama", kazao je Budimir Luković, trener plivanja.

Desetogodišnjem Mihajlu ovo je treći ciklus škole plivanja na koji ide.

"Veoma smo zadovoljni. To forsiramo zbog djeteta i njegovog zdravlja, pravilnog razvijanja", kaže Igor Gavrić, Mihajlov otac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije