Društvo

Skroman doček pravoslavne Nove godine u RS, služeni molebani

Skroman doček pravoslavne Nove godine u RS, služeni molebani
Foto: Srna | Skroman doček pravoslavne Nove godine u RS, služeni molebani

BANJALUKA – Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć su dočekale Novu godinu.

Ove crkve 14. januara, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika - Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

U ponoć su u pravoslavnim hramovima služeni molebani za uspješnu i blagoslovenu Novu godinu.

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služio je u ponoć u banjalučkom Sabornom hramu Hrista Spasitelja moleban na prelazu iz stare u Novu godinu prema julijanskom kalendaru.

Moleban je prigodna molitvena služba za Bogom blagoslovenu nastupajuću Novu godinu.

Zbog pandemije virusa korona, u Banjaluci je pravoslavna Nova godina dočekana bez javnih proslava, a radno vrijeme ugostiteljskih objekata bilo je ograničeno kao i prethodnih dana.

Novu godinu po julijanskom kalendaru noćas su dočekale Srpska, Ruska, Gruzijska, Ukrajinska i Jermenska pravoslavna crkva i Sveta Gora.

Molitveno dočekana Nova godina u Prijedoru, mirna noć u Bijeljini

U hramu Svete Trojice u Prijedoru u ponoć je služen moleban kojim je molitveno dočekana Nova godina po julijanskom kalendaru.

Među Prijedorčanima koji su na ovaj način obilježili početak Nove 2021. godine bio je i gradonačelnik Dalibor Pavlović koji je pravoslavnim hrišćanima poželio da im nova godina bude bolja od prethodne.

"Želim da se u ovoj godini riješimo pošasti koja nas je zadesila -virusa korona, kao i da u 2021. vidimo naš grad u puno boljem svjetlu, da nastavimo na putu na kojem smo stali sa mnogo više projekata i da se našim građanima ostvari sve što požele", poručio je Pavlović.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin kaže da je tradicionalnom molitvom ispraćena stara i dočekana Nova godina.

"Ovo je vrijeme da presaberemo svoje misli i ono što smo učinili u 2020. godini, da se preispitamo kao hrišćani. Svim pravoslavnim vjernicima želim da se oslobode ovog iskušenja u kojem su se nalazili od marta prošle godine i da se vrate svojoj crkvi i svetim tajnama koje ona propisuje i sastavni su dio našeg života", poručio je Hrvaćanin.

Prijedor, Foto: Srna
Prijedor, Foto: Srna

Moleban je služen i u Crkvi Svetog proroka Ilije na Urijama, a zajedno sa mještanima ove mjesne zajednice prisustvovao mu je i zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević.

Novogodišnja noć u Bijeljini protekla je mirno, a građani, koji su slavili u svojim domovima, u ponoć su vatrometima obilježili prelazak stare u novu godinu prema julijanskom kalendaru.

U Šamcu doček na trgu

Veliki broj Šamčana uz poštovanje epidemioloških mjera pravoslavnu Novu godinu dočekao je na gradskom trgu uz vatromet, u organiziciji Centra za kulturu i pokroviteljstvo Opštinske uprave.

Novu godinu prema julijanskom kalendaru većina Šamčana je, ipak, provela u svojim domovima.

Putem interent stranice opštine Šamac i društvenih mreža načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević i predsjednik Skupštine Simo Varadinović čestitali su građanima pravoslavnu Novu godinu.

"Svim građanima opštine Šamac, koji praznuju prema julijanskom kalendaru, želimo srećnu i uspješnu pravoslavnu Novu 2021. godinu. Neka vam ova godina donese mogućnost da ostvarite svoje snove, unaprijedite svoje snage, ovladate svojom voljom i iznova uživate u jednostavnim zadovoljstvima koje će vam život donijeti", naveli su oni u čestitki.

Služen moleban u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varoš

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu u ponoć je služen moleban povodom pravoslavne Nove godine.

Moleban je služio protonamjesnik Damir Vrhovac, koji je poželio vjernicima da sa optimizmom i jakom vjerom uđu u Novu godinu, te da čine dobra djela.

Kotor Varoš, Foto: Srna
Kotor Varoš, Foto: Srna

On je pozvao vjernike i sve ljude dobre volje da učestvuju u svetoj liturgiji, Bogojavljenskoj litiji i plivanju za Časni krst, koje će i ove godine biti organizovano u Kotor Varošu.

"Bogojavljenje je jedan od 15 praznika Srpske pravoslavne crkve i zato pozivam sve Kotorvarošane da dođu i vide odvažne ljude koje ni hladna voda, ni vrijeme ne mogu pokolebati u namjeri da plivaju za Časni krst", istakao je Vrhovac.

Većina Kotorvarošana proslavila je Novu godinu po julijanskom kalendaru u svojim domovima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije