Društvo

Skupština Bosnalijeka zakazana za 19. septembar

Skupština Bosnalijeka zakazana za 19. septembar
Foto: Ustupljena fotografija/Arhiva | Skupština Bosnalijeka zakazana za 19. septembar
Promocija

S ciljem osiguravanja prava i zaštite svih dioničara Bosnalijek d.d. Sarajevo, ovim putem obavještavamo javnost da je odlukom Nadzornog odbora za 19. septembar zakazana redovna skupština Društva.

Istovremeno, upozoravamo sve dioničare ali i javnost, da je dioničar AS Holding nezakonito objavio obavještenje o održavanju skupštine, čime je prekršen zakon, te je nastavljeno svjesno nanošenje štete Društvu i svim dioničarima od strane AS Holding. 

Podsjećamo da je u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima FBiH, dana 31.05.2022., Nadzorni odbor Društva donio Odluku o sazivanju redovne godišnje Skupštine Društva za dan 30.06. 2022. godine. Ova Skupština nije održana zbog nedostatka kvoruma. Shodno tome, Nadzorni odbor Društva je dana 02.07.2022. godine donio Odluku o sazivanju ponovne redovne godišnje Skupštine Društva za dan 19.08.2022. godine.

S obzirom da Društvu u zakonskim rokovima nisu dostavljeni izvještaji vanjskog revizora i Odbora za reviziju za 2021. godinu zaključno sa 15.08.2022. godine, Nadzorni odbor je u skladu sa zakonskim propisima istog dana donio Odluku o otkazivanju ponovne redovne godišnje Skupštine Društva zakazane za 19.08.2022. godine, jer Skupština nije u mogućnosti da odlučuje o usvajanju Godišnjeg izvještaja o poslovanju Društva za 2021. godinu, koji mora uključivati prethodno navedene izvještaje. Zbog navedenog, Nadzorni odbor Društva je dana 15.08.2022. godine istovremeno donio i Odluku o sazivanju redovne godišnje Skupštine Društva za 19.09.2022. godine, o čemu je uredno objavljeno obavještenje.

Skrećemo pažnju da vanjski revizor nije bio u mogućnosti izvršiti svoje obaveze zbog pritisaka i stalnog iznošenja neistina od strane grupe dioničara, predvođenih AS Holdingom, a o čemu su upoznata nadležna tijela.

Unatoč ovim neupitnim činjenicama, dioničar AS Holding je neovlašteno i suprotno zakonskim odredbama objavio svoje "obavještenje" o sazivanju redovne godišnje Skupštine društva na drugoj lokaciji i u drugom terminu, suprotno odluci Nadzornog odbora, pozivajući se na odredbe Zakona o privrednim društvima koje se ne mogu primjeniti u ovoj situaciji. Dakle, evidentno je da je dioničar AS Holding, neovlašteno i suprotno zakonskim normama, objavio obavještenje o sazivanju redovne godišnje Skupštine društva Bosnalijek, čime je grubo prekršio imperativne zakonske norme, te istovremeno doveo u zabludu ostale dioničare na njihovu štetu, uz istovremeno nanošenje štete Društvu.

Nadzorni odbor i Uprava Bosnalijeka poduzimaju potrebne radnje s ciljem zaštite Društva od očitog ugrožavanja poslovanja, na štetu svih dioničara, radnika ali i domaće privrede, s obzirom da je Bosnalijek najveći proizvođač lijekova u Bosni i Hercegovini. 

Ovim putem obavještavamo dioničare i javnost da su isključivo mjerodavne i ispravne informacije i obavještenja objavljena od strane Društva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije