Društvo

Slikovnica za borbu protiv bolesti

Slikovnica za borbu protiv bolesti
Foto: N.N. | Slikovnica za borbu protiv bolesti

BANJALUKA - U cilju podizanja svijesti i upoznavanja ljudi s time šta je multipla skleroza i kako se oboljeli nose sa ovom bolešću, Udruženje oboljelih od multiple skleroze RS prezentovalo je slikovnicu o ovoj bolesti.

Miroslav Vukomanović, predsjednik ovog udruženja, rekao je kako ovu slikovnicu realizuju u okviru projekta "Zbližimo se kroz slikovnicu o multipli sklerozi" koji je grad Banjaluka podržao putem javnog poziva.

"Napravili smo slikovnicu putem koje želimo da upoznamo javnost i građane sa ljudima oboljelim od multiple skleroze. Tu slikovnicu ćemo nekoliko mjeseci svakog mjeseca po dva dana prezentovati na Trgu Krajine", rekao je Vukomanović.

Kako kaže, u slikovnici je ispričana životna priča četiri člana ovog udruženja o tome kako su saznali da boluju, kako se nose sa ovom bolešću i kako žive od dana kada su oboljeli.

"Nadam se da će se javnost nakon prezentacije ove slikovnice zainteresovati da vidi šta je to multipla skleroza. Bitno nam je da društvo prepozna kako živimo i da shvati da i mi možemo da živimo i radimo uz određene terapije", objasnio je on i dodao da je podrška društva jako bitna u njihovoj stalnoj borbi.

Javno okupljanje oboljelih od multipla skleroze, njihovih članova porodice, prijatelja i ostalih koji podržavaju ove osobe povodom Svjetskog dana oboljelih od multiple skleroze biće u srijedu u 12 časova na Trgu Krajine. Multipla skleroza je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema koja se karakteriše procesom demijelinizacije kičmene moždine i mozga.  Ovo je bolest kod koje ne postoji izlječenje, ali se adekvatnom terapijom otklanjaju simptomi i poboljšava kvalitet života bolesnika. Bolest je varijabilna, ispoljava se neurološkim simptomima i znacima, karakterišu je česta pogoršanja, koja donose nagla poboljšanja kliničke slike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije