Društvo

Slovenačka udruženja traže da se omogući ulazak u državu migrantima iz BiH

Slovenačka udruženja traže da se omogući ulazak u državu migrantima iz BiH
Foto: Tanjug/AP | Slovenačka udruženja traže da omogući ulazak u državu migrantima iz BiH

LJUBLJANA - Slovenačka udruženja predložila su Vladi da omogući slobodan ulazak u Sloveniju hiljadama ilegalnih migranata koji borave u BiH, te dalje u druge zemlje EU, ali ih Vlada ignoriše, tvrdi mariborski list "Večer".

Nevladine organizacije "InfoKolpa", "Filantropija" i "Ambasada Rog" kritikuju način na koji se prema migrantima odnose posljednje dvije vlade Slovenije, prethodna Mire Cerara i sadašnja Marjana Šareca.

U ovim organizacijama smatraju da je sadašnja humanitarna kriza u prihvatnim centrima ilegalnih migranata u BiH posljedica i politika masovne readmisije migranata iz Slovenije, najprije u Hrvatsku, a onda i u BiH, navodi "Večer", a prenosi Hina.

Udruženja tvrde da je situacija sa migrantima na balkanskoj ruti pogoršana upravo inicijativom nekadašnje Cerarove Vlade koja je podigla dio žice prema Hrvatskoj, te 2016. zagovarala evropsku pomoć Makedoniji u zatvaranju grčko-makedonske granice, navodi list.

Nevladine organizacije iz Slovenije tvrde da je upravo sadašnji ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar bio među onima koji su na evropskom nivou odbacivali pristup migrantskoj problematici u kojem bi bilo više solidarnosti i humanosti.

Muzičar aktivista Miha Blažič kaže da sadašnje ponašanje Slovenije, ali i EU, stvara humanitarnu krizu sa političkim posljedicama i zaoštrenim odnosima u regionu.

On ističe da bi Slovenija mogla da omogući migrantima normalan ulazak kao prva zemlja Šengena, čime bi postala uzor drugim članicama da postupe prema načelu solidarnosti, prenosi "Večer".

Iz Ministarstva spoljnih poslova Slovenije, koje sada vodi Cerar, o mogućoj inicijativi u vezi sa ilegalnim migrantima u BiH navode da to nije u njihovoj, već u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije