Društvo

Slovenija priznaje PCR testove iz BiH

Slovenija priznaje PCR testove iz BiH
Foto: N.N. | Slovenija priznaje PCR testove iz BiH

LJUBLJANA - Državljani BiH od sutra će u Sloveniju moći da ulaze uz negativan PCR test na virus korona koji je urađen u laboratorijama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Slovenačka Nacionalna laboratorija za zdravlje, životnu sredinu i hranu objavila je spisak čije laboratorije u BiH smatraju relevantnim.

U Republici Srpskoj to su Institut za javno zdravstvo (uzorak se može uzeti i iz jedinica zavoda u Doboju, Zvorniku, Trebinju, Foči, Istočnom Sarajevu), zatim Bolnica "Sveti vračevi" iz Bijeljine, Univerzitetski klinički centar u Banjaluci, Univerzitetskoj bolnici u Foči.

Kada je riječ o FBiH to su Eurofarm centar iz Sarajeva, Kantonalna bolnica "Dr Irfan Ljubijankić" iz Bihaća, Kantonalna bolnica Zenica, Kantonalna bolnica Tuzla, Laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Opšta bolnica "Prim. dr Abdulah Nakaš", Opšta bolnica Tešanj, Privatna mikrobiološka parazitološka laboratorija u Sarajevu, Univerzitetska klinička bolnica Mostar i Zdravstvena ustanova "Alea dr Kandić" iz Sarajeva.

Oni koji nemaju negativan test, prema novoj odluci Vlade, moraju u karantin na deset dana.

Prvobitna odluka Vlade Slovenije bila je da testiranje mora biti izvršeno u nekoj od zemalja EU ili Šengena.

Test ne smije biti stariji od 48 časova, pojasnili su iz Vlade jučerašnju odluku.

Postoji 12 izuzetaka kada karantin neće biti naložen i nije potreban negativan test, a odnosi se na prijavljene radnike, prevoznike robe, putnike u tranzitu koji će Sloveniju napustiti najkasnije 12 časova poslije ulaska, osobe sa diplomatskim pasošom i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije