Društvo

Složenim hirurškim zahvatom pacijentu u UKC RS spasena ruka

Složenim hirurškim zahvatom pacijentu u UKC RS spasena ruka
Foto: N.N. | Složenim hirurškim zahvatom pacijentu u UKC RS spasena ruka

BANJALUKA - Složenim hirurškim zahvatom 78-godišnjoj pacijentkinji Marici Jusupović iz Prnjavora odstranjen je tumor koji se razvio na nadlaktici, zahvativši sve krvne sudove i živce, zbog čega joj je prijetila amputacija, ali ruka joj je ipak spasena zahvaljujući timu ljekara Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju i vaskularnih hirurga Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS.

Pacijentkinji je ustanovljen recidivirajući adenokarcinom, odnosno uznapredovali tumor koji se razvio na nadlaktici drugi put jer je jednom već bio otklonjen.

Jusupovićeva, kojoj je pripremljena i otpusnica iz bolnice, rekla nam je da se osjeća odlično nakon operacije, te zahvalila timu doktora i medicinskog osoblja za uloženi napor da joj spasu ruku s kojom je godinama imala problem.

"Prije operacije sam imala jake bolove, a sada me ne boli. Svi su bili vrlo korektni i ljubazni prema meni", kaže Jusupovićeva.

Dodaje da se nimalo nije plašila operacije kada je pripreman zahvat.

Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS, rekao je juče da je tumor svojim intenzitetom zahvatio i sve krvne sudove i živce, te je prvobitna odluka bila da se uradi amputacija ekstremiteta.

Međutim, dobro organizovanim operativnim zahvatom tumor je odstranjen i urađena je potpuna rekonstrukcija zahvaćenih krvnih sudova, te živaca podlaktice i kompletnih neurovaskularnih struktura, a rekonstruisan je defekt određenih mišićnih mreža zahvaljujući izvanrednom timskim radu.

Operacija ruke, koja je bila izazov za mlađi ljekarski tim, trajala je četiri časa i nije bilo nikakvih komplikacija.

Baroš je pojasnio da je rekonstrukcija urađena transplantacijom živca i vene sa noge pacijenta, kao i autotransplantacijom kože.

Miljan Petković, operativni rukovodilac tima i specijalista plastične hirurgije sa UKC, istakao je da je riječ o tumoru koji je, osim kože i mekog tkiva, zahvatio i glavnu arteriju koja hrani ruku, kao i živac koji je odgovoran za pokrete i osjećaj u šaci te da im je cilj bio da sačuvaju ruku.

"Ovom prilikom smo se vodili ciljem da se očuva ekstremitet te da izbjegnemo radikalne operacije kao što je amputacija. Išli smo na opciju da rekonstruišemo krvni sud i živac te zasad imamo dobar rezultat, a postoperativni tok protiče dosta dobro", rekao je Petković.

Severin Dunović, vaskularni hirurg, istakao je da je riječ o veoma rijetkoj i izazovnoj operaciji te izrazio zadovoljstvo što je ona uz dobru organizaciju uspješno završena, a tu potvrdu su dobili odmah.

"Kada smo završili rekonstrukciju krvnog suda, ruka je odmah počela da dobija normalnu boju i puls, što je nama vaskularnim hirurzima glavni znak da će to sve dobro proći", rekao je Dunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije