Društvo

Pratite nas na Google news

Slučaj Pazarić: Izraditi nove ili izmjeniti postojeće zakone

Slučaj Pazarić: Izraditi nove ili izmjeniti postojeće zakone
Foto: Arhiva | Slučaj Pazarić: Izraditi nove ili izmjeniti postojeće zakone
Srna

SARAJEVO - Predstavnici Vlade Federacije BiH (FBiH) i Savjeta roditelja, kao i Udruženja roditelja djece sa poteškoćama u razvoju konstatovali su da je potrebno izraditi nove ili izmijeniti postojeće zakone, kada je riječ o Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na sastanku je konstatovano da aktivnosti koje je potrebno preduzeti kada je riječ o Zavodu Pazarić predstavljaju složen proces u kome je potrebno izraditi nove ili izmijeniti postojeće zakone sa tačno definisanim rokovima.

Riječ je o Zakonu o inspekcijama FBiH, Zakonu o preuzimanju prava i obaveza osnivača nad ustanovama socijalne zaštite u FBiH, Zakonu o djelatnosti socijalnog rada, Zakonu o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama i Zakonu o socijalnim uslugama, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Na sastanku je razgovarano o potrebnim aktivnostima s ciljem realizacije svih zaključaka sa sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidne djece i omladine Pazarić, Zavodu za zabrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanovi iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Predstavnici Savjeta i Udruženja roditelja upoznati su o već preduzetim aktivnostima Vlade FBiH i resornih ministarstava o ovoj problematici.

Na tematskoj sjednici sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je održana 4. decembra doneseno je nekoliko zaključka, poput toga da mjerodavna tijela nastave sa istražnim radnjama o nehumanom i etički neprihvatljivom postupanju sa štićenicima, da u Upravni i Nadzorni odbor budu imenovani stručnjaci, te po jedan predstavnik roditelja.

Poslanik Naše stranke u federalnom Parlamentu Sabina Ćudić 20. novembra iznijela je šokantne detalje o tretmanu štićenika, posebno djece u Zavodu Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, a mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i cijelu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Vlada FBiH smijenila je 22. novembra direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić, te članove Nadzornog i Upravnog odbora. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije