Društvo

Slučaj bebe rođene u bolnici u Foči: Medicinarima zatvor, novčana i uslovna kazna zbog mita

Slučaj bebe rođene u bolnici u Foči: Medicinarima zatvor, novčana i uslovna kazna zbog mita
Foto: Pexels | Slučaj bebe koja je ispala na pod u bolnici u Foči: Medicinarima zatvor, novčana i uslovna kazna

FOČA - Vladimir Čančar, specijalista ginekologije i akušerstva iz Foče, priznao je krivicu i pristao da bude osuđen na pola godine zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM, a medicinska sestra Gordana Sokolović pristala je na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora zbog primanja mita od Danijela Vesića.

Oni su sa Republičkim tužilaštvom zaključili sporazume o priznanju krivice da su uzeli mito kako bi Vesićevu suprugu porodili carskim rezom u Univerzitetskoj bolnici Foča, a sporazum je prihvatilo vijeće banjalučkog Okružnog suda.

Medicinska sestra neće ići u zatvor ako u roku od tri godine ne učini krivično djelo.

Tužilaštvo je imalo u vidu priznanje optuženih, njihove lične prilike, a doktor i medicinska sestra rekli su da im je žao zbog svega i da se kaju.

Objava njihove presude je zakazana za ponedjeljak.

Prema optužnici, Čančar je primio 400 KM mita, a medicinska sestra 100 KM mita kako bi preduzeli radnje za medicinski tretman Vesićeve supruge Jovane tokom prijema u bolnicu, porođaja i postporođajnog oporavka, a koje su, u skladu sa svojim ovlaštenjima, morali izvršiti.

Porodilja je dan kasnije rodila djevojčicu, koja je, nakon porođaja, medicinskom osoblju ispala na pod i zadobila povrede glave.

Njeno zdravstveno stanje se ubrzo pogoršalo, zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je operisana i stabilizovana.

Umjesto Sokolovićeve, taj dan na porođaju je bila medicinska sestra Biljana Kulić.

Čančar i Sokolović kasnije su pokušali da vrate novac.

I Danijel Vesić je takođe priznao krivicu da je ljekaru i medicinskoj sestri dao 500 KM mita za porod supruge te je osuđen na novčanu kaznu od 5.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije