Društvo

Suprug preminule porodilje iz Gradiške: Tužiću doktore jer su mi ubili ženu

Suprug preminule porodilje iz Gradiške: Tužiću doktore jer su mi ubili ženu
Suprug preminule porodilje iz Gradiške: Tužiću doktore jer su mi ubili ženu

BANJALUKA, GRADIŠKA - Obdukcioni nalaz mi niko nije dao iako sam ga tražio. Čim ga uspijem dobiti, podižem tužbu protiv bolnice u Gradišci i doktora Dragana Janjića. Oni su je ubili, oni će da odgovaraju.

Ovako počinje priču Ranko Šinik, suprug nedavno preminule porodilje Jovane Šinik (32), iz okoline Gradiške.

Preminula je prije više od dva mjeseca kao potpuno zdrava žena i neko ko je je iza sebe već imao četiri trudnoće, nakon što je sa suprugom otišla u bolnicu u Gradišku da se porodi. Najljepši događaj u životu pretvorio se u put bez povratka za Jovanu, a Ranko i porodica još jednom su istakli kako smatraju da su za Jovaninu smrt odgovorni nestručni i neodgovorni ljekari.

"Sa mnom je u policiju otišlo više žena i dalo zvaničnu izjavu kako im je isti taj doktor tražio pare kako bi ih porodio, kako su ih ostavljali u bolnici da se pate sve dok nisu dali mito, te šta su sve prolazile na tom odjelu. Takvih žena mi se još javilo na desetine i sve su spremne da ispričaju svoju priču, ali uprkos tome niko ništa do sada nije uradio", govori Šinik i dodaje kako je pomenuti ljekar vraćen na posao poslije svega nekoliko dana.

"Bio sam kod tužioca i kod ministra, ali uzalud", kaže Ranko.

Dodatnu sumnju na čitav slučaj bacaju i nalazi iz dvije bolnice, u Gradišci i Banjaluci, koje nam je Ranko ustupio.

"Na nalazu u Gradišci, koji je pritom i išaran, stoji da dijete ima oko tri kilograma i 300 grama, a na nalazu koji je napisan po dolasku u Banjaluku, znači isti dan po porodu, to jest svega nekoliko sati poslije istoga, piše da dijete ima četiri kilograma i 600 grama. Znači da je, po njima, dijete u putu dobilo kilogram i 300 grama. Jasno je da su u Gradišci pokušali da prikriju kolika je beba u stvari bila i da su morali raditi carski rez, a nisu", tvrdi on.

S pitanjem o smrti Šinikove obratili smo se i Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, koje je 18. novembra 2016. godine primilo izvještaj iz Stanice javne bezbjednosti Gradiška.

"Postupajući tužilac će sprovesti istragu, potrebna vještačenja te utvrditi sve činjenice, a nakon toga donijeti tužilačku odluku u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena", rekla je Maja Đ. Vidović, portparol Tužilaštva.

Na nadležne da urade svoj posao do kraja nije uticao ni veliki protest koji je nedavno održan u Gradišci.

Hrabrosti da se obrati okupljenima nije imao Janjić, ali je direktor bolnice u Gradišci Vlado Marjanović došao da odbrani svoga radnika.

"Resorno ministarstvo formiralo je komisiju koja je detaljno istražila sve što se dešavalo i utvrdila da nema odgovornosti ljekara u bolnici. Nisu dobre paušalne ocjene o radu stručnjaka, a ukoliko građani imaju saznanja o mitu i korupciji, pozivam da to prijavite", kazao je Marjanović tada.

Ovaj put iz gradiške bolnice nismo uspjeli da dobijemo komentar, jer nam niko od ovlaštenih za davanje izjava nije bio dostupan za razgovor.

Za kraj pitali smo Ranka za stanje malenog Jovana, koji je ime dobio po pokojnoj majci.

"Dobro je, baš smo sada sa kontrole, kažu da lijepo napreduje", odgovorio nam je glasom punim pomiješanih emocija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije