Društvo

Slučajevi MIS-C sindroma kod djece u RS uspješno izliječeni

Slučajevi MIS-C sindroma kod djece u RS uspješno izliječeni
Foto: N.N. | Slučajevi MIS-C sindroma kod djece u RS uspješno izliječeni

BANJALUKA - Do sada su u RS zabilježena tri slučaja multisistemskog upalnog sindroma (MIS-C) kod djece zaražene virusom korona, a ova djeca su uspješno izliječena u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS).

Rekli su ovo stručnjaci u razgovoru za "Nezavisne", navodeći da je multisistemski upalni sindrom, kao što mu i sam naziv kaže, upalni proces koji zahvata više sistema u tijelu, a dešava se nakon virusnih infekcija.

Iako je jedna od svijetlih tačaka pandemije virusa korona sigurno to što djeca koja se zaraze uglavnom imaju laku kliničku sliku, pojava MIS-C sindroma u rijetkim slučajevima dovodi i do fatalnog ishoda, a takav slučaj zabilježen je i prije nekoliko dana u Zagrebu kada je preminuo 11-godišnji dječak zaražen virusom korona.

Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, za "Nezavisne" je rekla da se ovaj sindrom javlja i nakon nekih drugih virusnih infekcija, ne samo nakon kovida-19.

"Zahvata veći broj organa, te predstavlja rizik za dijete, zbog toga je bitno da se na vrijeme prepozna. Roditelji ne treba da se plaše, ali ukoliko uoče da je povišena temperatura konstantna, da dijete ima simptome povraćanja, intenzivnijeg bola u stomaku, potrebno je da se što prije jave ljekaru", rekla je Aćimovićeva.

Dodala je da je najbitnije smanjenje širenja virusa, poštovanje mjera.

"Potrebno je da svoju djecu naučimo kako da se zaštite od virusa, kako pravilno da stave, nose i skidaju maske, te da izbjegavaju bliske kontakte sa drugima", kazala je Aćimovićeva.

Istakla je da još nije poznato da li ovaj sindrom ostavlja trajne posljedice na djecu.

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječje bolesti UKC RS, kazao je za "Nezavisne" da je do sada troje djece u UKC RS uspješno liječeno od MIS-C sindroma.

"Pretpostavlja se da kovid-19 zahvata infekcije uglavnom na respiratornom sistemu, a ovaj sindrom dovodi do infekcije na više sistema", rekao je Mirošljević.

Dodao je da, iako djeca oboljela od kovida-19 razvijaju blažu kliničku sliku, djeca koja dobiju MIS-C sindrom razvijaju veoma tešku kliničku sliku.

"Mogu da budu zahvaćeni svi sistemi, od probavnog, urinarnog, kada bubrezi znaju da stradaju, kardiovaskularnog sistema, gdje na srcu znaju da nastanu promjene slične Kawasaki sindromu, takođe mogu da budu zahvaćeni zglobovi, te centralni nervni sistem, što dovodi do otežanog hodanja i problema u govoru", objasnio je Mirošljević.

Dodao je da roditelji treba da budu na oprezu, te da nema nekog karakterističnog simptoma koji će reći da dijete ulazi u ovaj sindrom.

"Kašalj, povišena temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima, osim po koži, otežano mokrenje ili bol u grudima su simptomi na koje roditelji treba da obrate pažnju da im djeca ne bi ušla u ovakav teški oblik oboljenja", naveo je Mirošljević.

Istakao je da ovaj sindrom najčešće pogađa djecu školskog uzrasta te da do sada nije primijećen kod novorođenčadi ili djece predškolskog uzrasta.

"Pacijente koje smo mi imali na Klinici su djeca od 10 do 14 godina starosti, a sindrom nismo imali kod male djece. I u svjetskoj literaturi djeca najčešće pogođena ovim sindromom su od sedam do 14 godina starosti", zaključio je Mirošljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije