Društvo

Služba hitne pomoći u Banjaluci zabilježila čak 70 slučajeva teškog pijanstva

Služba hitne pomoći u Banjaluci zabilježila čak 70 slučajeva teškog pijanstva
Foto: ilustracija | Služba hitne pomoći u Banjaluci zabilježila čak 70 slučajeva teškog pijanstva

BANJALUKA - Sve veći broj lica se zbog raznih životnih problema okreće alkoholu, što potvrđuje i podatak da je ove godine u Hitnoj službi zabilježeno čak 70 slučajeva teškog pijanstva.

Kazali su ovo za "Nezavisne novine" iz JZU Dom zdravlja Banjaluka, rekavši da je u ovoj godini bilo 70 slučajeva teškog pijanstva, dok su prošle godine bile 52 intervencije ovog tipa.

"Broj dolazaka pacijenata u stanju teškog pijanstva je povećan i u porastu je u odnosu na ukupan broj dolazaka alkoholisanih lica", kazali su iz ove zdravstvene ustanove.

S tim u vezi, od početka ove godine u Službi hitne medicinske pomoći zbrinuto je ukupno 107 slučajeva alkoholisanih lica.

"Po pravilu, broj intervencija je nešto češći vikendom", kazali su iz ove ustanove.

Kako je za "Nezavisne novine" kazao psiholog Aleksandar Milić, na ovo utiče više faktora, a kako kaže, pitanje nije zašto se povećava broj slučajeva pijanstva, nego zašto se povećava broj psihički nestabilnih ljudi.

"Pored unutrašnjih predispozicija, glavni faktori dolaze upravo iz socijalne sredine i trenutne socijalne situacije", kazao je Milić.

Prema njegovim riječima, dominantan faktor za ovu statistiku je oskudica, koju pojedinci kompenzuju alkoholom.

"U terapijskom radu sam primijetio povećanje broja ljudi sa tegobama, a tegobe su nastale upravo zbog ovih nedostataka, a naravno, ne zanemarivši ranjivost i osjetljivost svakog pojedinca", kazao je Milić.

Dodaje da ta lica alkohol koriste kao sedativ, radi smirenja i neutralisanja strepnje i brige koje proživljavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije